Razvoj i upotreba zelenih tehnoloških rešenja put ka održivoj energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je proces energetske tranzicije neophodan i za sadašnjost i za budućnost uprkos krizi na globalnom nivou i da je put ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji jedini koji će osigurati energetsku i nacionalnu bezbednost.

“Energetska tranzicija je pokazala neophodnost da krenemo ka zelenim izvorima energije, bez obzira na krizu na globalnom nivou. Upravo kriza pokazuje koliko je važno da svaka zemlja bude samodovoljna i bezbedna u energetskom sektoru, jer je to uslov i nacionalne bezbednosti i privrednog razvoja i zato je neophodno da nastavimo ka zelenoj energetici i zelenoj Srbiji“, izjavila je ministarka na predstavljanju proizvoda kineske kompanije Huawei s tehnološkim instalacijama za digitalno upravljanje.

Kako je istakla, digitalna energetika, integrisani energetski sistemi, razvoj i primena najnovijih tehnoloških rešenja u energetici je i sadašnjost i budućnost, jer je to strateško pitanje razvoja srpske energetike.

„Ciljevi su postavljeni, Srbija se potpisivanjem Pariskog sporazume o klimi i Sofijske deklaracije jasno opredelila da ide putem zelene energetike i plan je da do 2040. godine imamo mnogo više od 40 odsto energije dobijene iz OIE. To je i deo našeg integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku“, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da je saradnja sa kompanijama koje donose nova rešenja ključ za razvoj i energetike i privrede.

  Najviše konkursa za pozicije direktora u Srbiji

„Važno je da zajedno radimo na tome da se te tehnologije koriste u Srbiji kako bismo prevazišli period usporenog razvoja, posebno kada je reč o pametnim mrežama i solarnim panelima“, rekla je Mihajlović.

Direktor kompanije Huawei u Srbiji, Čen Čen, istakao je da je Huawei posvećen izgradnji „pametnog“ sveta sa niskom emisijom ugljenika.

„Jedan od naših primarnih fokusa je razvoj tehnoloških inovacija namenjenih rešavanju izazova sa kojima se susreće društvo na globalnom nivou. Zahvaljujući našim rešenjima, uspeli smo da nadoknadimo 290 miliona tona emisije ugljen-dioksida u celom svetu, što je jednako sadnji 390 miliona stabala. Ponosni smo na činjenicu da će naša rešenja doprineti i ostvarivanju vizije Ministarstva rudarstva i energetike za izgradnju „Zelene Srbije“, sa ciljem da do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora. Naša rešenja uklapaju se u ovaj cilj, jer omogućavaju različitim sektorima industrije da unaprede svoje snabdevanje električnom energijom ne samo na ekonomičniji već i na ekološki prihvatljiviji način. Nastavićemo da ulažemo u osnovne digitalne energetske tehnologije, razvoj „čiste“ energije i omogućavanje njene digitalizacije“, istakao je Čen Čen.


biznis.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x