Razlike i opasnosti koje vrebaju prilikom korišćenja kreditnih i debitnih kartica

Plaćanje karticama zbog jednostavnosti i bezbednosti je u nekim zemljama skoro izbacilo keš iz upotrebe, ali i njihovo korišćenje ima svoje rizike.

Osim toga treba razlikovati debitne i kreditne kartice, kao i kada je najbolje koju koristiti.
“Dobro čuvajte svoj PIN i pazite na svoje okruženje dok ste na bankomatu.

Često proveravajte svoje izvode i, ako ih primetite, odmah prijavite sumnjive aktivnosti svojoj banci”, prenosi upozorenje portala CardRatings hrvatski N1.

“Zaštita od prevare s debitnom karticom uveliko zavisi od toga koliko brzo prijavite prevaru, a lopov bi mogao isprazniti vaš bankarski račun pre nego što uopšte shvatite da su vam podaci ili kartica ukradeni”, kaže Bruklin Lauri, direktor CardRatingsa.

Debitna kartica

Debitnu karticu koristite kada želite da kontrolišete svoju potrošnju. Možete je koristiti za svakodnevne kupovine, posebno ako ne želite prekomerno da trošite.

Na debitnoj kartici lakše je pratiti ulazne i izlazne troškove.

S druge strane, sa kreditnom karticom možete doći u iskušenje da impulsivno potrošite više nego što ste planirali i upadnete u dugove.

Finansijski savetnici upoređuju debitnu karticu sa gotovinom. Upravo uvek treba koristiti debitnu karticu za podizanje gotovine na bankomatu pošto se uglavnom ne plaća provizija za razliku od kreditne kartice.

Kreditna kartica

U tri slučaja je korisnije upotrebljavati kreditnu karticu.
Kreditnu karticu je sigurnije koristiti za onlajn kupovinu i to najviše da vaši privatni podaci ne budu izloženi po internetu.

  Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Koristite kreditnu karticu za sva ponavljajuća plaćanja. Na primer, za godišnje ili mesečne pretplate na usluge kao što su Netfliks, Amazon Prime ili Spotifaj koristite kreditnu karticu.

Obavezno proverite izvode svoje kreditne kartice kako biste znali koje vam se pretplatničke usluge naplaćuju. Tako ćete sprečiti uzaludno trošenje novca na usluge koje više možda ne koristite.

Koristite kreditnu karticu u hitnim slučajevima, posebno u situacijama kada imate neki nepredviđeni trošak i treba vam određeno vrijeme da biste ga otplatili.

Takođe kreditnu karticu možete koristiti i za svakodnevne kupovine, ali pazite da karticu koristite odgovorno i da ne prelazite zadata ograničenja.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...