Rastući troškovi života vraćaju kupovne navike iz 1970-ih

Gotovo tri četvrtine evropskih potrošača smanjuje potrošnju na svakodnevne neophodne artikle, uključujući hranu, kako bi spojili kraj s krajem usred pogoršanja krize i rasta troškova života.

Novo istraživanje pokazuje da je 71% potrošača na šest ključnih tržišta u Evropi već napravilo značajne promjene u načinu na koji kupuju dok se bore sa inflacijom koja dostiže nivo koji nije viđen u četiri decenije.

Izveštaj IRI-a, kompanije za analizu podataka i istraživanje tržišta, otkrio je i da 58% potrošača već navodi da su smanjili nabavku osnovnih stvari, a 35% njih je ušlo u ličnu štednju i uzimalo kredite za plaćanje računa.

„Očigledno je da spremnost potrošača na trošenje trpi i da će se taj trend verovatno pogoršati – uz verovatnoću daljnjeg naglog rasta cijena s obzirom na visoke ulazne troškove i promenjivu cenu energije“, rekla je Ananda Roj, globalna viša potpredsjednica u IRI-ju.

Bloomberg piše da rastuće cene hrane, goriva i energije nagrizaju kućne budžete širom Evrope, dok ruske zastoje u isporuci energije prisiljavaju domaćinstva i industriju da se pripremaju za potencijalne nestanke ove zime. Poverenje potrošača širom kontinenta ostaje blizu rekordno niskog nivoa i rastu strahovi da eurozona ide ka recesiji.

Ozbiljni “umor od inflacije” s kojim se suočava prosečni evropski potrošač prisiljava niz “prilagođavanja ponašanja” koji nijesu viđena od strogih 1970-ih i 1980-ih, rekla je Roj.

Postoji nekoliko teških odluka za kupce

To uključuje izostanak obroka, prelazak na diskontne lance prehrambenih proizvoda, kupovinu artikala privatne robne marke i sniženih proizvoda, kao i zastarjele robe.

Dok proizvodi van sezone koji su dostupni tokom cele godine i dalje mogu biti dostupni imućnim kupcima, asortiman koji se nudi u srednjem i donjem dijelu lanaca supermarketa postaće “značajno uži”.

Promene se ne dešavaju samo u sedmičnoj trgovini. Nešto više od polovine Evropljana u studiji IRI – koja je anketirala 3.000 potrošača – rekla je da planira da smanji dostavu hrane, a 47% je reklo da će manje jesti u restoranima, barovima ili kafićima.

Bez znakova pada inflacije u bliskoj budućnosti, trgovci na malo i potrošači će morati nastaviti da se prilagođavaju.

“Postoji nekoliko teških odluka za kupce, a trgovci na malo i brendovi će morati da pažljivo razmotre kako će odgovoriti na potrebe kupaca”, istakla je Roj.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...