Rast profitabilnosti kompanija ne znači veću vrednost akcije na berzi

Uspešnije poslovanje kompanija u Srbiji ne znači uvek da će akcije tih kompanija postati vrednije na berzi.

Dobar primer za to je i indeks najlikvidnijih akcija Belex 15, koji je od početka godine zabeležio skromne dobitke uprkos uspešnom poslovanju kompanija koje ga sačinjavaju.

Iako se kumulativna neto dobit 10 kompanija koje sačinjavaju indeks više nego učetvorostručila na međugodišnjem nivou u prvih šest meseci 2022., vrednost indeksa je porasla za oko 3,3 odsto od početka godine. Njegova vrednost u odnosu na isti period prošle godine porasla je za oko 5,5 odsto.

Izostanak povezanosti između poslovnog učinka kompanija i skoka cena akcija ukazuje na nisku investicionu kulturu u Srbiji, o čemu je Bloomberg Adrija ranije opširnije pisala. Kako su početkom jula naveli naši sagovornici, naša berza služi da pomogne u privatizacijama i većim prenosima vlasništva.

Slični razlozi su NLB Komercijalnu banku podstakli da se povuče sa Beogradske berze, o čemu su iz banke izvestili javnost u drugoj polovini avgusta.

Kako je tada za Bloomberg Adriju rekao profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić, taj potez nije bio neočekivan.

“Radi se o još jednom u nizu događaja koji oslikava stanje domaćeg tržišta kapitala, to jest besperspektivnost tržišta akcija kompanija i iz finansijskog i iz nefinansijskog sektora”, rekao je tom prilikom Đukić.

  Očekuje se rast ključnih kamatnih stopa ECB u septembru

Po podacima iz avgusta, vrednost indeksa Belex 15 uvećana je za 1,5 odsto, dok je promet u osmom mesecu iznosio 4,97 milijardi dinara.

Najviše se trgovalo akcijama kompanije Alfa plam, koji se nalazi u finalnoj fazi konsolidacije vlasništva. Deonice ove kompanije su uz promet od 360,5 miliona dinara zabeležile pad vrednosti od 10,5 odsto.

U Srbiji je poverenje u berzu  nisko

Najveći dobitnik bila je kompanija Impol Seval, koja je nakon optimističnih rezultata u prvih šest meseci zabeležila rast cene akcija od 21 odsto tokom prethodnog meseca.

“U Srbiji je poverenje u berzu tradicionalno nisko, a postoji i problem u pogledu likvidnosti. Zato neki investitori sa nižim obimom trgovanja mogu da imaju dispropocionalno velik uticaj na kretanje vrednosti akcija. Zato trgovanje često ne oslikava uspešnost poslovanja kompanija čijim se akcijama trguje”, navode iz analitičkog tima Bloomberg Adrije.

Da rezultati poslovanja ne utiču značajnije na rezultate trgovanja akcijama dokazuje primer Naftne industrije Srbije i Dunav osiguranja. Dok je naftna kompanija usedmostručila neto dobit uz duplo veće poslovne prihode, osiguravajuća kuća je zbog visokih iznosa isplaćenih šteta zabeležila 66 odsto manji profit u prvih šest meseci 2022. godine.

Nezavisno od rezultata, akcije i jedne i druge kompanije su zabeležile dobitke od oko tri odsto u avgustu.

  U narednom periodu banke će imati oprezniji pristup prilikom davanja kredita

Izvor: Bloomberg Adria

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...