Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD

raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u sad raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u sad

Foto: FED / Youtube screenshot

Federalne rezerve treba da nastave da povećavaju troškove zaduživanja kako bi visoku inflaciju stavile pod kontrolu, složilo se nekoliko zvaničnika američke centralne banke, dok su na redovnom sastanku raspravljali o tome koliko brzo i koliko da ih podignu.

Predsednik ogranka Feda u Sent Luisu Džejms Bulard (James Bullard) rekao je da s obzirom na snagu ekonomije trenutno naginje da podrži treće uzastopno povećanje kamatne stope od 75 baznih poena u septembru kako bi se brže smanjila inflacija.

“Ne vidim baš zašto postoji želja da se odloži povećanje kamatnih stopa za sledeću godinu“, rekao je Bulard za Wall Street Journal, dodavši da bi želeo da Fedovu takozvanu prekonoćnu referentnu kamatnu stopu podigne na ciljni opseg od 3,75 odsto do 4,00 odsto već do kraja ove godine. Ova kamata Feda je trenutno 2,25-2,50 odsto.

Predsednica Feda San Franciska Meri Dejli (Mary Daly) rekla je da bi povećanje kamatnih stopa za 50 ili 75 baznih poena sledećeg meseca bio “razuman“ način da se kratkoročni troškovi pozajmljivanja povećaju na “malo iznad tri procenta” do kraja ove godine.

Tačan tempo povećanja stopa zavisiće od podataka o zaposlenosti, koji su ukazivali na brz rast poslednjih meseci, i inflacije, rekla je Dejli za CNN. Inflacija u SAD je tri puta viša od željenog cilja Feda od 2,0 procenta. A s obzirom da je globalno ekonomsko usporavanje delovalo kao prepreka rastu SAD, predsednica Feda u San Francisku istakla je da se “mora uzeti u obzir da ne preterujemo sa zatezanjem monetarne politike“.

  APR u brojevima

Ovi različiti stavovi o tempu podizanja glavnih kamata među Fedovim guvernerima sugerišu da postoji dublja podela unutar američke centralne banke između onih koji žele brzo da povećaju stope i onih koji su oprezniji zbog potencijalne štete na tržištu rada i rizika od porasta stope nezaposlenosti u SAD, koja je sada na nivou 3,5 odsto.

Ali Bulard i Dejli su bili jasni da nakon što stope porastu na određeni nivo, Fed neće brzo želeti da ih smanji. Bulard je rekao da su tržišna očekivanja o smanjenju stopa „definitivno preuranjena“. Dejli je rekla da podržava strategiju “podigni i zadrži“.

“Najgora stvar koju možete imati kao preduzeće ili potrošač je da se stope povećaju, a zatim brzo spuste… to samo izaziva mnogo opreza i neizvesnosti“, rekla je Dejli.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...