Prošle godine 68 akcionarskih društava nestalo sa Beogradske berze

Prošle godine 68 akcionarskih društava nestalo je sa Beogradske berze a predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković podnoseći godišnji izveštaj ocenio je da je to dugogodišnji trend i da ima previše javnih društava na berzi.

Pred Odborom za finansije skupštine Srbije on je naveo da je reč o višegodišnjem trendu smanjivanja broja javnih akcionarskih društava.

Dodao je da su bila 33 rešenja o brisanju, dok je 35 subjekata sa berze sišlo zbog stečaja i likvidacije.

„Smatram da imamo previše javnih društava koja su trenutno na berzi“, rekao je on.

On je rekao da je Komisija tokom 2021. godine imala 16 odluka o odobravanju ponuda hartija od vrednost, kao i da je ukupna vrednost preuzetih akcija bila 3,7 milijardi dinara.

Naveo je da je pred Komisijom za godinu dana bilo 133 obaveštenja o promenama u značajnom učešću u akcionarskih društvima.

Govoreći o finansijskoj realizaciji Komisije naveo je su prihodi bili 95,6 miliona dinara što je 24 posto manje od plana, te da je uzrok manja naplata po odobrenjima za emitovanje novih hartija od vrednosti.

Rashodi Komisije u kojoj su 43 lica, među kojima je pet članova Komije, iznosili su 106,7 miliona dinara.

Komisija se nije finansirala iz budžetskih prihoda, a za bruto plate potrošila je ukupno 85 miliona dinaraq.

Alternativni investicioni fond

Janković je rekao da u 2021. godini raduje prvo osnivanje društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima, i dodao da očekuje će u narednih par meseci biti i prvih rilestejt fondova (za nekrentine).

Ocenio je da postoji tendencija rasta za tu vrstu investiranja, i kroz upravljanje i osnivanje fondova.

Dodao je da je posle kontrole Komisija oduezla dozvole za dva investiciona društva, kao i jednu brokersku licencu fizičkom licu.

Naveo je i da je od 5.460 izveštaja revizorskih kuća za godinu dana bilo samo 29 negativnih.

„Broj negativnih mišljenja je skroman, verovatno je trebalo da ih bude nešto više“, rekao je Janković i dodao da Komisija utiče da revizori budu oštriji, te da je nakon kontrola Komisija trojici revizora izrekla mere, dok su dve revizorske kuće kažnjene, prenosi Tanjug.

Janković je istakao da je Komisija u 2021. godini imala značajne aktivnosti oko pripreme i donošenja podzakonskih akta, u skladu sa novim propisima, i Strategijom razvoja tržišta kapitala.

On je pozvao na jedinstven pristup svih državnih instucija u radu na realizaciji Strategije, te naveo da je izazov da se u narednih pet godina pomeri domaće tržište kapitala sa sadašnjeg niskog nivoa ka boljim rezultatima.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...