Proizvođači mleka najavljuju nestašicu u septembru

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su da je stanje u tom sektoru neizdrživo, jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda.

Vlasnik farme krava u selu Skorenovac u opštini Kovin Dejan Trajković rekao je da su rezervoari mlekara prazni i da će se nestašica mleka osećati već od narednog meseca. Mleka nema jer su manje farme pogašene, a ostale su samo one srednje i velike koje ne mogu lako da se zatvore zbog ogromnih sredstava koja su uložena u opremu“, rekao je Trajković za Betu.
Dodao je da problem sa niskom otkupnom cenom mleka traje već dve-tri godine i da i sam razmišlja da posle 20 godina stavi katanac na farmu od 340 grla, od čega je 180 krava za mužu.

Niska otkupna cena mleka je, kako je rekao, kriva što je danas u Srbiji svega oko 180.000 krava za mužu, a da ih je pre šest-sedam godina bilo od 450.000 do 500.000.

„Za nestašicu mleka će biti kriva država i najveća mlekara ‘Imlek’ koja je pokupovla desetak najvećih mlekara u Srbiji i ponašala se kako je htela, nije povećavala cenu mleka, već ga je i uvozila, a sada nema odakle, pa ‘juri’ za mlekom, povećavajući cenu za dinar-dva jer joj se otkup više nego prepolovio“, rekao je Trajković.

  Isplativije štedeti u domaćoj valuti

On je rekao da je prestao da isporučije mleko Imleku pre petnaestak godina i da ga sada prodaje mlekari Granice za 56 dinara po litru. „Sena ću imati za pola godine, a posle ne znam šta ću, nemam novac da ga kupim, a neću imati ni od koga jer ga, zbog katastrofalne suše, nema“, rekao je Trajković.

Realna proizvođačka cena mleka trebalo bi da bude oko 120 dinara

Istakao je da bi, zbog astronomskih cena stočne hrane zbog suše, realna proizvođačka cena mleka trebalo da bude oko 120 dinara, pa ni subvencije za mleko od 15 dinara po litru, koje je država nedavno obećala za jedan kvartal, posle protesta poljoprivrednika, neće pomoći da se smanje gubici u proizvodnji.

Vlasnica farme krava u Nakovu kod Kikinde Olivera Latinović rekla je da je ogroman novac uložila u opremu i robotizaciju u proizvodnji mleka i da gubitak na tom proizvodu pokriva zahvaljujući tome što hranu proizvodi na sopstvenom imanju, pa umesto da je proda koristi je za ishranu muznih krava.

„Mesečni trpošak za ishranu 100 muznih krava je oko tri miliona dinara, a za mleko dobijam dva, jer je litar od 30 do 60 dinara, zavisno od mlekare. Umesto da prodam ratarske proizvode usmeravam ih u mlekarstvo i tako pokrivam gubitak na toj proizvodnji“, rekla je Latinović.

  Srbija uvezla oko 19 tona insekata i morske puževe

Proizvođači mleka su, prema njenim rečima, već dugo ‘ispod vode’ i ne mogu da dođu do daha.

„Više ni banke neće da nam odobre kredite jer su nas svrstali u rizičnu kategoriju“, rekla je Latinović.

Rasprodaja krava

Dodala je da je težak položaj proizvođača mleka „dokrajčila“ suša i da je ove godine duplo veću površinu pod kukuruzom morala da odvoji za spremanje silažne hrane, ali da je i pored toga nekvalitetna jer nema zrna, već je stabljika prazna.

Klanična industrija je, prema njenim rečima, ovih dana samnjila potražnju za tovnim bikovima jer se, zbog teške situacije, rasprodaju krave koje su jeftinije.

Proizvođači mleka su više puta tražili pomoć države kako bi naterali najveće mlekare da povećaju otkupnu cenu mleka koja je već nekoliko godine u proseku oko četrdesetak dinara i niža je od cene flaširane vode za piće, predlažući razne mere, a jedna od njih je bila da se izračuna i propiše minimalna proizviođačka cena mleka koju mlekare moraju da plate, ali se država pozivala na principe tržišne privrede i protivzakonitog mešanja u biznis.

Srbija je pre oko dva meseca morala da uveze mleko u prahu da bi obezbedila zalihe hrane zbog straha od eskalacije rata u Ukrajini.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

  Projekat "Pasoš kompetencija" pomoć građanima da lakše nađu posao

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...