Privreda se manje zadužila – Valuta.rs

Kreditna aktivnost, a naročito privrede, nastavila je blago da pada i prethodni mesec.

Prema kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije, na kraju februara je ukupan dug za kredite firmi, preduzetnika i građana bio manji za 0,2 odsto nego mesec dana ranije.

Iznosili su oko 3.313 milijardi dinara, ili oko 28,3 milijardi evra. Prethodnih godina je u proseku godišnje ova aktivnost rasla desetak odsto, lane oko pet, pa je prošlomesečni pad, zapravo ozbiljan zaokret. Iz UBS smatraju da mera za suzbijanje inflacije očigledno daje rezultate i dodaju da nema bojazni od zaustvljanja rada privrede.

Pozajmice privrede bile su manje za 0,4 procenata nego u prvom mesecu ove godine i iznosile oko 1.813 milijardi dinara. Dug preduzetnika iznosio je oko 69,2 milijarde dinara, što je pad od 0,8 odsto. Što se tiče zaduživanja stanovništva, i dalje lagano raste, pa je ovaj dug uvećan za 0,2 odsto. Stigao je na 1.431 milijardu dinara. Među kreditima stanovništva potrošački su smanjeni 0,3 odsto, koliko i zajmovi za refinansiranje, dok su poljoprivredni krediti uvećani 0,4 odsto i stambeni 0,3 odsto.

Nedavno je najavljeno novo podizanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke, što su mnogi analitičari protumačili kao rastuću opasnost od recesije u evropskim zemljama. Predsednica ECB Kristin Legard, izjavila je da je njena glavna briga inflacija, ali da nije cilj da se razbije ekonomija. Prema rečima Vladana Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, pad kreditne aktivnosti u Srbiji vodi ka stabilizaciji inflacije, a ne recesiji.

– Klijenti se ponašaju racionalno, kada raste cena novca zbog restriktivne monetarne politike, odriču se dela potrošnje i manje pozajmica uzimaju – kaže Vasić. – Inflacija bi u toku ove godine trebalo da krene nizbrdo i da do kraja bude između devet i 11 odsto, a da se do sledeće godine vrati u predviđene granice od tri odsto, pčus, minus, jedan i po procenata. Zatezanje kaiša očigledni daje rezultate i u svetu i kod nas. To treba shvatiti kao lek koji se primenjuje do ozdravljenja. Osim toga, lane smo imali i rekordan priliv dorektnih stranih investicija, veliki izvoz IT usluga, rekordnu turističku sezonu i priliv doznaka. što je sve zajedno rezultovalo da BDp bude iznad 2,5 odsto – naglasio je Vasić.

Kako je Vasić rekao, prema oceni domaćih i stranih stručnjaka na biznis forumu na Kopaoniku, uprkos nekoliko kriznih godina, zbog dobre reakcije države i NBS, domaća ekonomija dobro stoji i ne preti nam recesija.

Docnja 2,7 odsto

KADA je reč o docnji, njeno učešće po osnovu bankarskih kredita na kraju februatra iznosilo je 2,7 procenata. Dok je udeo problematičnih kredita koje vraća stanovništvo 2,3 odsto, pravnih lica 2,9 odsto, preduzetnici su u čak pet odsto slučajeva imalo prblem sa otplatom pozajmica.


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Valute Narodna banka Srbije propisuje koje valute je moguće legalno menjati u Srbiji, a one su: EUR - Evro USD - Američki dolar CHF - Švajcarski franak GBP -...