Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova

Budućim brucošima ostalo je još mesec dana do početka predavanja. To znači da, pored razmišljanja o knjigama, ispitima i profesorima, ulaze u sam finiš priprema koje podrazumevaju i traženje smeštaja za one koji ne studiraju u svom gradu.

Istovremeno, roditelji ubrzavaju svoju računicu i planiranje kućnog budžeta, u skladu sa ambicijama budućih akademaca.

Iako će studentima za predstojeću školsku godinu biti na raspolaganju 17.584 mesta u studentskim domovima širom Srbije – 9.558 u Beogradu, 943 u Nišu, 2.653 u Novom Sadu i 769 u Kragujevcu, iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da se uvek nađe i dosta onih „ispod crte“.

Njima kao opcije preostaju iznajmljivanje stanova, koji će prema nekim procenama u Beogradu koštati od 250 evra na periferiji do čak 400 evra u centru, ali i smeštaj u privatnim studentskim domovima, čiji broj raste u gradovima koji važe za studentske centre.

Iako u Ministarstvu prosvete nemaju podatke o privatnim studentskim domovima, te se postavlja pitanje da li su oni uopšte legalni i na koji način su registrovani u sistemu, u oglasima se mogu naći brojne ponude za smeštaj u objektima koji sebe nazivaju upravo tako.

privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova
Foto: Pixabay.com

Privatni studentski domovi akademcima nude različite vrste smeštaja po nešto pristupačnijim cenama u odnosu na kirije, koje su u svim većim gradovima proteklih meseci značajno porasle.

Tako, na primer, jedan od privatnih domova na Voždovcu, u blizini Farmaceutskog fakulteta, raspolaže sa 12 apartmana i 24 sobe sa zajedničkom trpezarijom i kuhinjom. Sve sobe su jednokrevetne, a u cenu smeštaja koja se kreće od 180 do 230 evra, u zavisnosti od veličine sobe, uračunati su i troškovi vode, struje, grejanja, odžavanja, ali i kablovske televizije i interneta. Zanimljivo je da, pored smeštaja, ovaj dom nudi i pohađanje nastave stranih jezika uz dodatnu doplatu.

  Falsifikovane novčanice dinara

Jedan od privatnih studentskih domova na Zvezdari, koji na raspolaganju ima svega sedam soba različitih veličina, studentima nudi smeštaj po ceni od 165 evra u dvokrevetnim sobama, dok je cena nešto niža u trokrevetnim – 145 evra. U cenu su uključene sve komunalije, struja, centralno grejanje, internet i kablovska televizija.

Nešto su povoljniji uslovi u Novom Sadu, gde ukupni mesečni troškovi stanovanja u privatnom studentskom domu iznose 150 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Privatni domovi za studente postoje i u Kragujevcu. Naime, u oglasima se može pronaći smeštaj u jednom od privatnih studentskih domova u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta koji nudi dvokrevetne sobe. Cena je 90 evra po krevetu, a u to su uračunati svi troškovi, od kablovske televizije i interneta do mašine za pranje i sušenje veša. U samom smeštaju studenti imaju organizovano i profesionalno čišćenje tri puta mesečno.

I dok je, s jedne strane, za studente i dalje najekonomičnija, ali i najproverenija opcija smeštaj u državnom studentskom domu, ostaje nedoumica koliko je ovakvih privatnih smeštaja ispod radara države i kakve uslove stanovanja zapravo nude mladima.

Veće cene smeštaja i ishrane za studente

Za smeštaj u studentskim centrima akademci će ove godine zbog usklađivanja cena morati da izdvoje nešto više novca. Kako navode iz Ministarstva prosvete, studenti će u sobama prve kategorije u državnim domovima umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno plaćati 2.790. U drugoj kategoriji će cena umesto 1.430 dinara biti 2.150 dinara, treća kategorija je poskupela sa 1.248 na 1.600 dinara, dok će mesta u sobama četvrte kategorije umesto 1.144 dinara koštati 1.500 dinara mesečno.

  Hoće li biti vaučera i za zimsku sezonu u Srbiji?

Takođe, i cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama su poskupele, pa će doručak umesto dosadašnjih 40 dinara studente koštati 56, za ručak će umesto 72 morati da izdvoje 120 dinara, a večeru će plaćati 90 dinara, umesto dosadašnjih 59 dinara.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...