Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu

Pregovori o minimalnoj ceni rada počeli su u ponedeljak, a drugi sastanak zakazan je za danas. Iako su se za pregovaračkim stolom našli predstavnici države, poslodavaca i dva reprezentativna sindikata, čini se da se dogovori o povećanju minimalne cene rada za narednu godinu nisu pomerili s mrtve tačke jer su svi ostali na svojim prvobitnim startnim pozicijama.

Kako je za Biznis.rs potvrdio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović na prvom sastanku predstavnici države ostali su pri svom stavu da minimalac za sledeću godinu ne treba da prelazi 40.000 dinara, poslodavci su saglasni da do povećanja treba da dođe, ali traže smanjenje nameta, dok sindikati zahtevaju da minimalna cena rada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

“Na prvom sastanku svako od nas je izašao sa svojom računicom koliko bi trebalo da iznosi minimalna zarada. Mi iz sindikata smatramo da najzad treba da bude ispunjeno ono što je pre tri godine obećano od strane vlade – da se izjednači minimalna zarada sa minimalnom potrošačkom korpom. Sada imamo podatke o potrošačkoj korpi iz aprila i ona je negde oko 43.000 dinara, zato smatramo da od septembra pa do kraja ove godine minimalna zarada treba da bude 43.000 dinara i da treba da se usklađuje dva puta godišnje, a da o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu razgovaramo kada za to dođe vreme ili da utvrdimo novu, koja bi bila viša od ovog iznosa”, ističe naš sagovornik.

  Deloitte: Prihodi na evropskom fudbalskom tržištu su porasli za 10%
pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu
Foto: Privatna arhiva/Zoran Mihajlović

Prema njegovim rečima, država, prelazeći preko toga šta su stvarne potrebe jedne tročlane porodice, stoji pri stanovištu da minimalac za narednu godinu treba da bude 40.000, što bi predstavljalo povećanje od 14 odsto.

“Naravno, poslodavci imaju neku svoju politiku. U svemu ovome oni znaju kolika će biti minimalna cena rada i onda idu na nešto ispod toga, ali traže da se njima učini ustupak, da im budu umanjeni porezi i doprinosi, odnosno da neoporezivi deo koji ide na platu bude podignut naviše kako bi oni bili rasterećeniji i kako bi mogli da posluju”, podvlači Mihajlović.

Sindikati se, kako kaže, sa tim ne slažu jer će umanjenjem poreza i doprinosa svi imati i manje penzije, a manje će se odbijati za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

“Svaki put kada pregovaramo država izađe u susret poslodavcima, ali na štetu zaposlenih. Reč je o nekih 350.000 ljudi koji primaju minimlac, a to ne treba da bude pravilo, već izuzetak. Takođe, postoji praksa zahvaljujući kojoj je blizu dva miliona radnika uskraćeno za iznose za poreze i doprinose. Tako da u celoj priči, čini mi se, najviše profitiraju poslodavci iako se čini da su oni najviše u ovom trenutku opterećeni i oštećeni”, smatra Mihajlović.

Minimalna potrošačka korpa do kraja godine drastično će poskupeti

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović ističe da su na prvom sastanku svi ostali na svojim pozicijama i da od predstavnika Ministarstva finansija nisu ni očekivali ništa drugo osim onoga što je već dato kao predlog i što će nažalost na kraju biti i usvojeno.

  Poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva i blokada puteva

Komentarišući nastavak pregovora, on kaže da oni idu dalje, ali da je to zapravo “fingiranje pregovora i socijalnog dijaloga” i da je sve obesmišljeno jer će na kraju poslednju reč dati vlada, kao i uvek.

“A tek očekujemo poskupljenja struje i nekih namirnica. Znači sve ono što ide u potrošačku korpu će sigurno do kraja godine poskupeti tako da mislim da će minimalna potrošačka korpa otići drastično gore, pa umesto da se svake godine sve više približavamo minimalnoj potrošačkoj korpi sa minimalnom zaradom mi se sve više i više udaljavamo od nje”, zaključuje naš sagovornik.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...