Povećana potražnja za „sava“ hleb čija je cena ograničena na 53,50 dinara


Potražnja za veknom, poznatom pod nazivom „sava“, drastično je povećana, pa su se pojedine velike industrijske pekare preorjentisale samo na proizvodnju ove osnovne vrste hleba, čija je cena ograničena na 53,50 dinara.

U poslednjih šest meseci prodaja je povećana za 400.000 vekni dnevno i sve trgovinske radnje i marketi su snabdeveni ovim veknama tokom čitavog dana.

Uredba kojom se kontroliše cena hleba na snazi je do 9. decembra, a kako saznajemo, biće produžena i nakon tog datuma. Međutim, našoj redakciji se požalilo više čitalaca „Novosti“ da u malim zanatskim pekarama u Beogradu više ne uspevaju da dođu do ove, jeftinije vekne.

– Kupujem hleb u isto vreme, oko devet sati ujutru, i donedavno je „save“ uvek bilo, a poslednjih dana svaki put kažu da nema, da je prodat – priča nam Snežana Janković. – I komšije su isto primetile. Šokirala sam se kada sam videla da ta vekna sada košta 83 dinara, a donedavno smo je kupovali za 53 dinara.

Podsetimo, pekari imaju obavezu da proizvedu 30 odsto osnovne vrste hleba po ograničenoj ceni. Ovu meru Vlada je donela u novembru prošle godine da bi zaštitila standard građana. Da bi pravili jeftinije vekne proizvođači dobijaju od države brašno iz robnih rezervi po subvencionisanoj ceni. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da ukoliko neko slučajno u nekoj zanatskoj pekari ne može da nađe hleb po ceni od 53,50 dinara, sigurno može da ga kupi u svim marketima i malim trgovinskim radnjama, gde ga ima tokom čitavog dana.

  „NOVELIC“, proizvođač radarskih senzora: Tehnologija koja život znači

– Svi veliki industrijski proizvođači povećali su proizvodnju „save“, a pojedini prave samo te vekne – objašnjava Pralica.

– Male samostalne trgovinske radnje traže isključivo ovaj hleb. Potražnja za njim je toliko skočila da je u poslednjih šest meseci prodaja povećana za 400.000 vekni dnevno.

Kupci se preorijentisali na „savu“ hleb

On objašnjava da su se kupci preorijentisali na „savu“ zbog razlike u ceni, jer su ostale specijalne vrste hleba koštale od 150 do 220 dinara. Istovremeno, kako dodaje, pad prodaje specijalnih vrsta hleba uticao je da one pojeftine, pa se sada kreću od 120 do 180 dinara.

– Važno je da su svi megamarketi i STR snabdeveni tokom čitavog dana veknama od 53,50 dinara – ističe Pralica.

– Mreža trgovinskih radnji pokriva teritoriju cele zemlje. Malih STR ima i u manjim mestima koja nemaju pekare, a te radnje u ponudi drže samo jeftiniji hleb. S ovim načinom snabdevanja veliki industrijski proizvođači, od ukupno proizvedenih vekni „sava“ koje plasiraju na tržište, prave čak 40 do 45 odsto po ograničenoj ceni. Znači, više nego što je njihova obaveza, a to je 30 procenata.

Govoreći o Uredbi o ograničenoj ceni hleba, čije važenje ističe 9. decembra, Pralica kaže da će cena te namirnice i nakon tog datuma ostati pod kontrolom Vlade, i to u dužem periodu. Građani se često žale i da su peciva u malim zanatskim pekarama drastično poskupela. Prema rečima predsednika Unije pekara Srbije, na to je najviše uticalo povećanje plata radnika, zbog njihovog nedostatka na tržištu, zatim poskupljenje goriva, cena transporta i sirovina koje se koriste za punjenje peciva.

  Minimalac će biti 40.000 dinara

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...