Povećan broj vodovoda sa mikrobiološkom i udruženom neispravnošću u Srbiji

Najviše neispravnih vodovoda na teritoriji Srbije kao i prethodnih godina evidentirano je u Vojvodini, dok su najmanje kontrolisani seoski vodovodi, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“. Neznatno se smanjio broj ispravnih vodovoda u odnosu na 2020. godinu, kao i broj vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću.

U izveštaju se navodi da se povećao broj vodovoda sa mikrobiološkom i udruženom neispravnošću.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa udruženom neispravnošću je 22.

Kod udružene neispravnosti mere se procenti fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti.

Tu spadaju Mali Iđoš, Subotica, Crvenka, Kula, Temerin, Bač, Bački Petrovac, Titel, Žabalj, Kikinda, Kneževac, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bela Crkva, Kovačica, Plandište, Grocka, Mladenovac.

Opština Bač, , prednjači u procentima obe vrste neispravnosti koje spadaju u udruženu. U svim uzorcima vode u ovoj opštini je utvrđena fizičko-hemijska, a 68 odsto mikrobiolška neispravnost.

U Subotici je pronađen i arsen, piše u izveštaju.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa mikrobiološkom neispravnošću 2021. godine bio je 17.

Tu spadaju Sombor, Apatin, Odžaci, Vršac, Kosjerić, Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Nova Varoš, Sjenica, Knić, Merošina, Ražanj, Žagubica, Ćuprija, Despotovac i Petrovac na Mlavi.

Najveći procenat ove vrste neispravnosti utvđen je u Novoj Varoši i tamo je iznosio 18 odsto.
Javni vodovodi u kojima je utvrđena samo fizičko-hemijska neispravanost su Srbobran, Čoka, Kanjiža, Zrenjanin, Stara Pazova, Alibunar, Majdanpek, Žabari, Doljevac, Blace.

Ukupno ih je 12.

Kako se vidi iz tabele koju je objavio Batut, prednjače opštine u Vojvodini. U dom delu Srbije najviše ima opština u kojima su svi kontrolisani uzorci bili neispravni.

Najmanji procenat ove vrste neispravnosti utvrđen je u Majdanpeku i Blacu (27 odsto), kao i u Doljevcu (22 odsto).
Slabo kontrolišemo seoske vodovode

Javni vodovodi seoskih naselja i vodni objekti su redovno kontrolisani u regionu Vojvodine, dok u ostalim regionima Srbije najčešće povremeno ili uopšte nisu kontrolisani, navodi se u Batutovom izveštaju.

Prošle godine u Srbiji je u 25 oblasti ukupno kontrolisano 2.246 javnih vodovoda i vodnih objekata.

Nema merenja, nema zagađenja

U odnosu na 2020. broj kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja je nepromenjen i smanjio se broj kontrolisanih javnih vodovoda seoskih naselja.

U 2021. broj kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja je nepromenjen u odnosu na 2020. godinu.

Od ukupnog broja kontrolisano je 156 javnih vodovoda gradskih naselja, 751 javni vodovod seoskih naselja i 1.339 vodnih objekata.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...