Postoje „optimistični“ znakovi obuzdavanja inflacije – Valuta.rs

Visoka stopa inflacije i ubrzana normalizacija monetarne politike ključni su izazovi s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana, ocenjeno je danas u Bečićima na desetom Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

Kako je na otvaranju dvodnevnog skupa rekao predsednik Saveta ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, inflacija je u regionu u prošloj godini bila najviša u prethodne dve decenije, pri čemu su najveće stope zabeležene u Srbiji i Severnoj Makedoniji a najmanja u Albaniji.

Ocenio je da usled visoke stope inflacije stagnira tempo smanjenja siromaštva ali i dodao da u većini zemalja regiona postoje „optimistični“ znakovi obuzdavanja inflacije.

Govoreći o bruto domaćem proizvodu (BDP) na Zapadnom Balkanu, Vlahović je kazao da svi u regionu imaju problem da dostignu „robusnu“ stopu rasta od pet i više odsto.

„U 2023. očekuje se rast BDP od 2,6 odsto vođen rastom potrošnje i javnim investicijama“, kazao je Vlahović i dodao da prepreku za robusniji rast na ZB, osim globalnih faktora poput rata u Ukrajini, krize bankarskog sektora i eventualno usporenog rasta Kine, predstavljaju i „nedovoljno razvijene institucije“.

Od januara 2012. do 2021, inflacija u zemljama regiona bila je ispod tri odsto a po oceni panelista, pandemija korona virusa uslovila je da se iz tog perioda „velike stabilnosti“ uđe u period „velike nestabilnosti“.

Inflacija u Srbiji je u prošloj godini dostigla rekordnih 15,1 odsto a po rečima viceguvernera Narodne banke Srbije Željka Jovića, prva reakcija NBS u cilju zaustavljanja inflacije bilo je povećanje referentne kamatne stope za pet procentnih poena.

Jović je rekao i da je prvi cilj NBS u narednom periodu postizanje cenovne stabilnosti, drugi cilj je finansijska stabilnost a treći podrška ekonomskoj politici Vlade Srbije. Navodeći da je inflacija u Crnoj Gori prošle godine iznosila 17,2 odsto, guverner crnogorske Centralne banke Radoje Žugić kazao je da je merama monetarne politike inflacija u ovoj godini spuštena na oko osam odsto.

Na skupu su učestvovali i guverneri centralnih banaka BiH, Severne Makedonije i Hrvatske kao i viceguverneri Banke Slovenije i Banke Albanije.

N1


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...