Popusti za štednju struje u Srbiji

Da li bi popusti za štednju struje mogli da podstaknu krađu struje?

Elektroprivreda Srbije trebalo bi da radi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi dozvolila da se stimulativni popusti za uštedu struje zloupotrebe, kaže prof. dr Miloš Banjac.

Vlada Srbije je novom uredbom o umanjenju računa za struju za sve one koji budu štedeli od oktobra do marta naredne godine propisala da će ta domaćinstva moći da ostvare popuste od 15 do 30 odsto.

Elektroprivreda Srbije umanjivaće mesečne račune na uštede ostvarene u odnosu na isti mesec prošle godine. Za takvu uštedu koja je između pet i 20 odsto – odobriće se popust od 15 procenata.

Za uštedu koja je u rasponu od 20 do 30 odsto – odobriće se popust od 20 procenata i za uštedu veću od 30 odsto – odobrenje će biti 30 procenata.

Poslednji podaci ukazuju da su domaćinstva prošle godine tokom zimskog perioda prosečno trošila 401 kilovat-sat. Ukoliko bi u istom periodu ove godine ostvarili uštedu od recimo 10 odsto to bi značilo smanjenje za nekih 21 procenat ili oko 980 dinara.

Oni koji uštede 30 procenata znatno će umanjiti račun, tako da može biti niži i do 2.200 dinara, navodi za RTS Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Umanjenje računa odnosi se na obračun za tekući mesec. On u sebi sadrži utrošenu energiju, trošak garantovanog snabdevača i obračunsku snagu.

Domaćinstva u kojima ne bude bilo potrošnje neće ostvariti ni popust, kaže Stanić. Dodaje da je potrošnja onih koji se greju na struju daleko iznad prosečne potrošnje.

Moguće su krađe struje

popusti za štednju struje
Popusti za štednju struje u Srbiji

Upitan da li se može očekivati da posle donošenja ove uredbe dođe do povećane krađe struje (tako što će se komšija na kvarno prikačiti komšiji, staviti magnet na brojilo koji će usporiti potrošnju).

Na taj način pojedina domaćinstva prikažu manji račun i manju potrošnju, dr Miloš Banjac, profesor na Mašinskom fakultetu i bivši pomoćnik ministra za energetiku, odgovara za „Politiku” da veruje da će Elektroprivreda Srbije raditi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi dozvolila da se stimulativni popusti za štednju struje zloupotrebe na ovaj način.

Običnim vizuelnim pregledom, bez provere samog brojila i takozvane provere iza brojila u većini slučajeva nije moguće ustanoviti da li neko zloupotrebljava ili neovlašćeno koristi električnu energiju.

Iako je krađa struje nezakonita i mora da se spreči i sankcioniše, ona je nažalost veoma prisutna u Srbiji.

Poražavajuća je činjenica da su u našoj zemlji gubici električne energije na distributivnoj mreži 11,73 odsto, dok su primera radi u Sloveniji 4,18, a u Austriji 2,88 procenata.

Upravo ovako veliki gubici upućuju da se pored opravdanih tehničkih, ogromna količina električne energije „gubi” zbog takozvanog neovlašćenog korišćenja struje, navodi prof. dr Banjac.

da li su moguće i značajne uštede

popusti za štednju struje u srbiji
Popusti za štednju struje u Srbiji

Na pitanje da li je realno očekivati da neko ko troši u proseku 350 kilovata, koliki je prosečan račun u Srbiji, uštedi 20 do 30 odsto ili je to realnije za skuplju – plavu i crvenu zonu.

Sagovornik “Politike” odgovara da samim tim što neko trenutno troši oko 350 kilovat-sati mesečno znači i da je i do sada štedeo i racionalno koristio električnu energiju.

Zbog toga ne može da se očekuje da će on uspeti da smanji potrošnju za velike iznose.

Ipak, uvek ima prostora da se uštedi bar 18 kilovat-časova, odnosno, malo više od pet procenata, što će uz najavljene mere da će EPS dati i dodani popust od 15 odsto smanjiti račun za struju za skoro 21 procenat, zaključuje Banjac za portal Politika.rs

Kako uštedeti struju

Kako uštedeti struju, odnosno smanjiti troškove električne energije u vašem domu ili uredu na najefikasniji način možete da saznate na sajtu Poslovne.com koji donosi 49 načina kako uštedeti struju u kući o uredu.

popusti za štednju struje u srbiji
Popusti za štednju struje u Srbiji

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...