PKS: Srbija vinogradarska zemlja u usponu

Čuveni austrijski magazin posvećen vinu, hrani i putovanjima Falstaff, označio je Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost, ocenivši da ta zemlja u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, saopštila je u utorak Privredna komora Srbije.

Peter Moser, glavni i odgovorni urednik časopisa, u autorskom tekstu, povodom predstojećeg međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, ukazao je da Srbija ima priliku da najbolje iz svojih vinskih podruma predstavi „na pozornici koja puno obećava“.

„Vinska kultura Srbije ima duboke korene u istoriji, pored uticaja Tračana i Grka, upravo su Rimljani koristili ovdašnju dobru klimu i zemljište za vinogradarstvo. Posle dužeg perioda tokom kojeg je bilo zabranjeno proizvoditi vino van centralnog Rimskog carstva, u trećem veku nove ere ponovo je počela proizvodnja na sadašnjoj teritoriji Srbije, najpre u regionu Fruške gore u današnjoj Vojvodini, koja se tada zvala Sirmijum“, naveo je Moser.

Ukazao je na značajne istorijske trenutke za razvoj vinogradarstva na tlu Srbije, od rimskog cara Probusa, rođenog na prostoru današnje Sremske Mitrovice, zatim Кonstantina Velikog, preko značaja manastirskih imanja srpske pravoslavne crkve koja su imala svoju proizvodnju vina, posebno oko manastira Manasije, Ravanice, Gračanice, otpora Srba turskoj zabrani da obrađuju vinograde, pa sve do velike industrijske proizvodnje vina u nekadašnjoj Jugoslaviji.

  Kako se leče građani koji nemaju osiguranje?

„U poslednje tri decenije, drevna vinska kultura Srbije ponovo je u usponu. Zemlja ima veoma različite teroare i klimatske zone, što znači da se od velikog broja sorti i stilova mogu napraviti vina neverovatnog kvaliteta“, ocenio je Moser navodeći elegantna suva bela vina od rizlinga na Fruškoj gori, do šardonea, mirisne tamjanike, smederevke, krstača, prokupca…

Sadašnja površina pod vinovom lozom u Srbiji iznosi 20.113 hektara, podeljena je u 77 vinogradarskih regiona i podzona. U 2021. godini bilo je 430 registrovanih proizvođača vina.

„Srbija danas u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, a pored autohtonih sorti grožđa, sve više se vodi računa o potražnji vrhunskih svetskih sorti grožđa. Na novim sajmovima vina, poput sajma vina Otvoreni Balkan, gosti i ljubitelji vina iz zemlje i inostranstva sada mogu da steknu dobar uvid u nivo razvoja srpskog vina i dobiju informacije iz prve ruke od vinogradara“, naveo je Meser.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...