Pet značajnih ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama – Valuta.rs

Na početku smo poslednje nedelje u trećem kvartalu ove godine, a možda i jedne od poslednjih u kojima nam topli radijatori neće biti prva briga, pošto temperature još uvek nisu toliko niske. Privrednici polako pripremaju budžete za sledeću poslovnu godinu, ali neizvesnost je i dalje u prvom planu. Zato će im biti značajan podatak o septembarskoj inflaciji u evrozoni koji će biti saopšten ove nedelje.

Tržišta će sa nestrpljenjem čekati i podatke o ekonomskom oporavku u Kini, koji bi mogli da nagoveste u kom pravcu se kreće druga najveća svetska privreda. Istovremeno, na beogradskom i novosadskom sajmu biće održane tri privredne izložbe, a saznaćemo i najnovije podatke o prosečnim zaradama u Srbiji, industrijskoj proizvodnji i turističkom prometu. Za sledeću nedelju zakazani su i opšti izbori u susednoj Bosni i Hercegovini.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Septembarska inflacija u evrozoni

Evrozona će u petak objaviti septembarske podatke o inflaciji, odnosno rastu potrošačkih cena, a ekonomisti očekuju da će se stopa rasta ubrzati do novog rekorda od 9,6 odsto. To bi održalo pritisak na Evropsku centralnu banku, dok se bori sa pitanjem koliko povećati kamatne stope u narednom periodu.

Prethodno će predsednica ECB Kristin Lagard govoriti pred Komitetom za ekonomska i monetarna pitanja u Briselu, gde će se verovatno suočiti i sa pitanjima o tome kako centralna banka planira da vodi bitku protiv inflacije, jer se EU suočava sa mogućom recesijom.

  Globalna inflacija konačno usporava, ali će centralne banke još dugo biti na oprezu – Valuta.rs

Investitori će takođe pratiti i rezultate izbora u Italiji, na kojima se očekuje pobeda desničara i formiranje „najdesničarskije vlade“ u ovoj zemlji od Drugog svetskog rata. Lideri Evropske unije zabrinuti su da će Italija biti nepredvidiviji partner, dok su finansijska tržišta zabrinuta zbog sposobnosti nove vlade da upravlja javnim dugom koji iznosi oko 150 odsto BDP-a.

Tri izložbe na Beogradskom i Novosadskom sajmu

Na Beogradskom sajmu će od 29. septembra do 1. oktobra biti održan Sajam tekstila. Ove godine će se na izložbi predstaviti 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugala i Srbije. Reč je o poslovnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce. Pored najboljih tkanina, izlagači će na sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Novosadski sajam će ove nedelje biti domaćin dve manifestacije u istom terminu, od 28. septembra do 2. oktobra. Međunarodni sajam lova i ribolova okuplja sve značajnije predstavnike, uvoznike i brendove osnovne i prateće opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Godinama unazad ova priredba spada u red najznačajnijih u ovom delu Evrope, a centralni segment sajma biće ponuda lovačkog i ribolovačkog pribora i opreme. Sajam ekologije je jedinstvena prilika da na jednom mestu budu predstavljene savremene tehnologije, ekološki standardi i inovacije koje će unaprediti odnos prema zaštiti životne sredine. Planirano je da priredbu upotpune brojne edukativne radionice i predavanja, a moći će da se dobiju i korisne informacije o sadnji, negovanju i održavanju zelenila i cveća.

  Dva dana digitalne transformacije – Valuta.rs

Ekonomski oporavak Kine

Kina će u petak objaviti podatke o indeksu menadžera nabavke (PMI) koje će tržište pažljivo pratiti kako bi utvrdilo da li se započeti ekonomski oporavak nastavio u septembru. Nedavni ekonomski podaci ukazali su na kinesku otpornost u avgustu, sa bržim rastom fabričke proizvodnje i maloprodaje nego što se očekivalo, što je poduprlo još uvek krhko podizanje privrede.

Uz nekoliko znakova da će Kina uskoro značajno ublažiti svoju politiku nultog kovida, pojedini analitičari očekuju da će druga najveća svetska ekonomija ove godine rasti samo tri procenta, što bi bilo najsporije od 1976. godine. Kina je najavila širok spektar mera ekonomske podrške od kraja maja, ali je brz pad kineskog juana u odnosu na američki dolar zakomplikovao slučaj labavije monetarne podrške.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o prosečnim zaradama po zaposlenom za jul, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za prvih sedam meseci ove godine. Biće saopšteni i podaci o turističkom prometu u avgustu, kao i o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni i prometu robe u trgovini na malo. U petak će biti poznati i indeksi industrijske proizvodnje i zaliga gotovih proizvoda u industriji u prošlom mesecu.

I Narodna banka Srbije objaviće 30. septembra najnoviji statistički bilten, mesečnu publikaciju koja se sastoji od dve osnovne celine: grafičkog prikaza privrednih kretanja u Republici Srbiji, uz kratak komentar, i statističkog pregleda. Statistički pregled obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  Investitori sve opreznije ulaze u gradnju, cene kvadrata ne padaju

Izbori u Bosni i Hercegovini

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za nedelju, 2. oktobar. Građani će birati članove Predsedništva BiH, državni Parlament, predsednika Republike Srpske, entitetske i kantonalne skupštine.

Na biračkim spiskovima prijavljeno je čak 3,3 miliona glasača, iako prema nekim procenama BiH nema stanovnika ni blizu tom broju. Registrovano je 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija, a na glasačkom listiću naći će se 127 političkih subjekata.

Izvor: Biznis.rs


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...