Period visoke inflacije je iza nas

Period visoke inflacije je iza nas, rečeno je u Narodnoj banci Srbije na konferenciji za medije povodom majskog izveštaja o inflaciji.

U NBS očekuju da će međugodišnja inflacija od drugog tromesečja imati opadajuću putanju, tako da će se na kraju godine naći na gotovo dvostruko nižem nivou nego u martu. Povratak u granice cilja, očekuje se sredinom 2024.

„Prvo, podatak iz aprila o inflaciji od 15,1 odsto povrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate. Iza nas je vrhunac ne samo ukupne već i bazne inflacije“, rekao je viceguverner NBS Željko Jović.

Kako je rečeno, globalni troškovni pritisci popuštaju, ali borba centralnih banaka sa inflacijom još uvek nije završena. Međutim, znatno su manji izgledi da će svet ući u recesiju.

Pozitivan prinos investicija

Jović je rekao i da se očekuje pozitivan prinos investicija.

„Očuvana stabilnost bankarskog sektora ukazuje na to da se ne dovodi u pitanje finansijska stabilnost“, rekao je Jović.

Podsetimo, aprilska inflacija u Srbiji je iznosila 0,7 odsto, pošto su za toliko povećane cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2023. u odnosu na mart prošle godine. Potrošačke cene u aprilu su u poređenju sa istim mesecom prethodne godine povećane za 15,1 odsto, a u poređenju sa decembrom 2022. godine za 4,4 procenta.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u aprilu je u odnosu na mart zabeleženo poskupljenje odeće i obuće za 2,6 odsto, cene u sektoru zdravlja su porasle za 1,5 odsto. Oprema za stan i tekuće održavanje su poskupeli za 1,2 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića, kao i rekreacija i kultura za po 0,7 procenata.

Komunikacije su poskupele za 0,6 odsto, usluge restorana i hotela za 0,5 procenata, transport za 0,2 odsto a obrazovanja za 0,1 procenat. Pad cena je zabeležen u grupi stanovanje, voda, električna energija i gas i iznosio je 0,2 odsto.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...