Pad u februaru, javni sektor bolji od privatnog – Valuta.rs

Prosečna plata u februaru u Srbiji iznosila je 81.359 dinara, polovina zaposlenih radila je za manje od 62.239 dinara, koliko je iznosila medijalna zarada u ovom mesecu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo je drugi mesec zaredom da je zabaležen pad prosečne plate koja je u janaura bez poreza i doprinosa iznosila 82.769 dinara, a u decembru 2022. 84.227 dinara.

Prosečna plata ponovo je najveća u Beogradu, nakon što je u januara najveća prosečna plata isplaćena u Boru.

Zarade u javnom sektoru (85.633 dinara) i dalje su veće od plata u privatnom sektoru (79.623), u proseku za 6.010. dinara.

U poređenju sa februarom prošle godine, prosečne zarade za februar ove godine nominalno su veće za 15,2 odsto, a realno su manje za 0,8 odsto.

Inflacija veća samo u S. Makedoniji

Inflacija je u Srbiji lane iznosila skoro 12 odsto, što je najviši nivo u proteklih 15 godina, dok se procenjuje da će 2023. biti nešto veća od osam odsto, odnosno da će među zemljama regiona biti niža samo u odnosu na Severnu Makedoniju, saopštila je Svetska banka.

Direktor Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara je izjavio da Beograd povlači dobre poteze što se tiče ekonomske makro stabilnosti, ali da je neophodno da se ubrzaju domaće investicije, ostvari reforma državnih preduzeća, bolje iskoristi ljudski kapital, poboljšaju regionalne integracije, privuku inovacije u sektor informacionih tehnologija.

On je, tokom predstavljanja redovnog izveštaja Svetske banke o Zapadnom Balkanu, naveo da je 2022. ekonomski rast zemalja regiona usporen, što se nastavlja i ove godine, mada je ostvaren napredak u smanjenju fiskalnog deficita i održavanju finansijske stabilnosti.

U većini zemalja Zapadnog Balkana je lane registrovana dvocifrena inflacija, ali se njena stopa smanjuje. Inflacija je porez za siromašne i najviše pogađa domaćinstva sa niskim primanjima, jer ona veći deo novca troše na hranu i energiju, konstatovao je Pontara.

Otvoreno 65.000 novih radnih mesta

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila bolje rezultate što se tiče zaposlenosti, pošto je stepen zaposlenosti 2022. godine dostigao rekordnih 50,3 odsto, dok je nezaposlenost smanjena na 9,4 odsto.

Navedeno je da se tržište rada u regionu oporavlja posle pandemije virusa korona, ali da i dalje oko 900.000 ljudi traži posao, što je visok nivo u odnosu na razvijene evropske ekonomije.

U Srbiji je prošle godine otvoreno skoro 65.000 novih radnih mesta.

Fonet


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...