Ovo su datumi u 2023. koji bi mogli da vam zagorčaju život – Valuta.rs

Od juna prošle godine, euribor ne prestaje da raste. Ovaj rast direktno utiče na sve one građane koji su se zadužili u evrima, i to sa varijabilnom kamatnom stopom. Iako se vrednost famoznog euribora menja gotovo na svakodnevnom nivou, postoje četiri ključna datuma tokom godine, kada se i rate dužnika menjaju.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 2,5 odsto, a šestomesečni 2,92.

Naredna sednica Evropske centralne banke (ECB), na kojoj će se odlučivati o visini tri referentne kamatne stope, koje direktno utiču na rast euribora, održaće se 2. februara, a brojni svetski ekonomisti očekuju njihovo povećanje.

Inače, euribor čini deo iznosa kamate – drugi deo predstavlja marža banke.

Rast se dešava iz dana u dan, ali korisnici to osete tek kada iz banke stigne novi obračun. U zavinosti od toga da li je kredit vezan za tromesečni ili šestomesečno, obračun se vrši na, kako i sama imena govore, tri ili šest meseci.

Koji su ključni datumi?

Kada je u pitanju tromesčeni euribor, rate se usklađuju četiri puta godišnje.

Ključni datumi za dužnike su, u ovom slučaju, 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

S druge strane, kod kredita sa šestomesečnim euriborom, rate se, logično, usklađuju dva puta godišnje – 30. juna i 31. decembra.

Iako rast euribora utiče na sve građane koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, postoje grupe dužnika koji su posebno pogođeni.

To su prvenstveno korisnici stambenih kredita, jer se u ovim slučajevima od banke pozajmljuje velika suma novca, koja se otplaćuje i po nekoliko decenija, zbog čega ekonomisti često stambeni kredit nazivaju „doživotnim“.

Takođe, rast euribora značajno pogađa i dužnike koji su relativno skoro podigli kredit, s obzirom na to da je struktura rate drugačija u različitim periodima otplate – kako vreme prolazi, sve manji deo rate čini kamata.

Takođe, rate rastu i korisnicima lizinga.

Kada će euribor prestati da raste?

Euribor je počeo da raste zbog restriktivne monetarne politike ECB-a, a stručnjaci očekuju da bi pad vrednosti mogao da se očekuje naredne godine.

Do kog nivoa euribor može da ide – teško je precizirati, ali kako se u prošlosti on dugo nalazi na nivou od tri odsto, ekonomisti očekuju da bi ovaj scenario mogao da se ponovi.

Nova.rs


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Valute Narodna banka Srbije propisuje koje valute je moguće legalno menjati u Srbiji, a one su: EUR - Evro USD - Američki dolar CHF - Švajcarski franak GBP -...