Otkriveno od početka godine 194 „fantomska“ preduzeća

Poreska policija je ove godine otkrila 8,4 odsto više ovakvih firmi u odnosu na isti period 2021. godine

Poreska policija je za devet meseci ove godine otkrila 194 „fantomska“ preduzeća, kažu za 24sedam u Poreskoj upravi Srbije. To je za 8,4 odsto više ovakvih firmi u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je otkriveno 179.

Kako su nam objasnili, čim Poreska policija identifikuje preduzeće kao fiktivno, „fantomsko“, istom se oduzima PIB. Oni ističu da su ovakva preduzeća osnovana za prevarne radnje i da ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja javnih prihoda.

„Ispomoć“ za legalne firme…

Sadržaj

– Zato ih svrstavamo među glavne generatore sive ekonomije, a u žargonu ih nazivamo „fantom“ preduzeća – navode u Poreskoj upravi, i dodaju:

– Ono što je suština u radu nadležnog Sektora poreske policije je da otkrije kojim regularnim privrednim subjektima, tzv. „fantom“ i „peračka“ preduzeća, izdaju lažne dokumentacije (fakture), jer tako omogućuju tim regularnim privrednim subjektima da u znatnoj meri izbegnu plaćanje javnih prihoda.

Ranim otkrivanjem ovih „peračkih“ preduzeća, kako kažu, Poreska policija otkriva regularna preduzeća, protiv kojih pokreće krivični postupak, jer oni izbegavaju poreske obaveze i kod njih je realna naplata poreza, s obzirom da su to preduzeća koja poseduju imovinu, za razliku od tzv. „fantom“ preduzeća.

  Globalna ekonomija bi mogla ući u recesiju do sredine sledeće godine

Čemu služe „perači“?

Kako su nam otkrili stručnjaci koji se bave ovim problemom, vrlo često se ovakve „fantom“ firme međusobno uvezuju i omogućavaju regularnim privrednim subjektima da u znatnoj meri izbegavaju plaćanje javnih prihoda.

Osnovna i nezakonita „aktivnost“ ovakvih preduzeća je, kako objašnjavaju, sačinjavanje fiktivne dokumentacije, bilo računa, otpremnice i slično, i stavljanje na raspolaganje iste regularnim kompanijama. Na taj način, ove firme, koristeći fiktivnu dokumentaciju simuliraju pravne poslove u cilju izbegavanja poreza.

Prema rečima stručnjaka, najčešće se, prikazivanjem simuliranih pravnih poslova, u regularnim privrednim subjektima izbegava plaćanje PDV-a, i to neosnovanim korišćenjem prethodnog poreza iz lažnih računa „fantoma“ i „perača“.

– Dešava se i to da regularni privredni subjekti prebacuju novčana sredstva na poslovne račune „fantom“ preduzeća, čiji vlasnici podižu gotovinu i vraćaju uplatiocima, uz zadržavanje novčane naknade, odnosno provizije – navode eksperti s kojima smo razgovarali.

Nekad samo skrivaju vlasnika

Nakon toga, vlasnici regularnih privrednih subjekata primljenu gotovinu koriste za sopstvene potrebe i za isplate zarada zaposlenima, bez plaćanja poreza na dohodak građana i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

Stručnjaci kažu da „fantomske“ firme služe prvenstveno za utaju poreza i pranje novca, zatim da se u legalne tokove ubaci nelegalan novac, ali i da se iz regularnih preduzeća izvuče gotovina. Ima primera i da je njihova uloga prvenstveno u tome da se sakrije identitet vlasnika i poreklo novca.

  U Srbiji se planira gradnja dve hidroelektrane u 2023. godini

Izvor: 24.sedam.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...