back to top

Osnove investiranja za početnike

Kako započeti investiranje?

Investiranje je proces koji može izgledati zastrašujuće na prvi pogled, pogotovo za one koji se prvi put susreću sa ovom tematikom.

Međutim, sa pravim informacijama i strategijom, investiranje može postati jedan od ključnih koraka ka financijskoj neovisnosti i stabilnosti.

U ovom tekstu ćemo proći kroz osnove investiranja koje bi svaki početnik trebao znati.

Pre nego što započnete s investiranjem, važno je da imate jasnu sliku svojih financijskih ciljeva.

Razmislite šta želite postići investiranjem – da li štedite za kupovinu nekretnine, za penziju, ili možda za obrazovanje dece?

Postavljanje jasnih ciljeva pomoći će vam da odredite pravu strategiju i da ostanete fokusirani tokom investicijskog procesa.

Drugi korak je razumijevanje osnovnih pojmova investiranja. Dva najosnovnija pojma su ‘rizik’ i ‘prinos’.

Rizik predstavlja mogućnost da izgubite neki deo ili čak cijeli iznos uloženog novca, dok prinos predstavlja zaradu koju ostvarujete na svoje investicije.

Općenito, veći rizik nosi potencijal za veći prinos, ali također i veću mogućnost gubitka.

osnove investiranja za početnike
Osnove investiranja za početnike

Šta je diversifikacija?

Jedan od ključnih koncepta u investiranju je diversifikacija. To znači da svoj kapital raspoređujete među različite vrste investicija (npr. dionice, obveznice, nekretnine) kako biste smanjili rizik.

Naime, ako jedna investicija ne ide dobro, druga može imati bolje performanse i time nadoknaditi gubitak.

U svetu finansija, ovo znači da umesto da ulažete sav svoj kapital u jednu investiciju, investiciju raspodeljujete među različitim sredstvima, sektorima ili geografskim lokacijama.

Cilj diversifikacije je smanjiti ukupni rizik portfelja i umanjiti uticaj lošeg performansa jedne investicije na ukupni povratak.

Zašto je diversifikacija važna? Tržišta mogu biti nepredvidiva, a cene dionica, obveznica i drugih investicijskih instrumenata mogu se znatno promeniti u kratkom vremenskom periodu.

 Ulaganjem u različite vrste imovine, investitor može smanjiti šanse da će jedan loš izbor drastično uticati na njegov ukupni finansijski status.

Na primer, ako akcije jedne industrije padnu zbog specifičnih industrijskih problema, prisustvo drugih investicija u portfelju može pomoći u ublažavanju ukupnog gubitka.

Postoje različite strategije diversifikacije koje investitori mogu primeniti. Jedna od osnovnih metoda je alokacija sredstava, koja uključuje raspodelu investicija među različitim kategorijama imovine, kao što su dionice, obveznice, nekretnine i gotovina.

Svaka od ovih kategorija ima različite karakteristike rizika i prinosa, i reaguje različito na tržišne promene.

Na primer, dok su dionice poznate po svojoj sposobnosti da obezbede visoke prinose, one takođe nose veći rizik od obveznica, koje su obično stabilnije, ali nude niže prinose.

Diversifikacija može takođe uključiti investiranje u različite geografske regije, kao što su razvijena tržišta (npr. Sjedinjene Države, Evropa) i tržišta u razvoju (npr. Azija, Latinska Amerika).

Ovo može pomoći investitorima da se zaštite od regionalnih ekonomskih problema ili političkih nemira.

Osim toga, investitori mogu primeniti sektorsku diversifikaciju, koja uključuje ulaganje u različite industrije, kao što su tehnologija, zdravstvo ili finansije.

S obzirom da sektori mogu reagovati različito na ekonomske promene, diversifikacija među njima može pomoći u smanjenju rizika.

osnove investiranja za početnike
Osnove investiranja za početnike

Osnove investiranja za početnike

Važno je napomenuti da diversifikacija ne garantuje profit ili potpunu zaštitu od gubitka. Umesto toga, cilj je postići uravnoteženiji portfelj koji može bolje izdržati tržišne turbulencije i smanjiti potencijalne gubitke.

Međutim, postoji i pojam prekomerne diversifikacije, koji se događa kada investitor ima previše različitih vrsta imovine, što može otežati praćenje portfelja i umanjiti potencijalne prinose.

Stoga je važno pronaći pravu ravnotežu, prilagođavajući svoj portfelj svojim finansijskim ciljevima, vremenskom horizontu i toleranciji na rizik.

Upravljanje diversifikovanim portfeljem zahteva stalnu pažnju i prilagođavanje.

Početnici često pogrešno misle da je za investiranje potreban veliki početni kapital. Međutim, danas postoji mnogo opcija koje omogućavaju investiranje i sa manjim iznosima.

Ovo može uključivati kupovinu dionica pojedinačnih kompanija, ulaganje u međusobne fondove ili ETF-ove (Exchange Traded Funds), koji vam omogućavaju da kupite deo šireg portfelja dionica.

Investiranje na duži rok

Jedna od najpopularnijih strategija za početnike je tzv. ‘investiranje na dugi rok’. Ova strategija podrazumeva držanje investicija dugi niz godina, bez obzira na kratkoročne fluktuacije na tržištu.

Povijest pokazuje da tržišta tokom vremena rastu, pa je stoga investiranje na duži rok obično sigurniji način za akumulaciju bogatstva.

Bitno je takođe razumeti i poreze na kapitalne dobitke, koje morate platiti kada prodajete investiciju za višu cenu nego što ste je kupili.

Ovi porezi variraju od zemlje do zemlje, te je stoga važno upoznati se sa lokalnim poreznim zakonima.

Prije nego što počnete investirati, važno je da imate izgrađen solidan finansijski temelj.

To uključuje izgradnju hitnog fonda (štednja koja može pokriti iznenadne troškove), smanjenje dugova, posebno onih s visokim kamatnim stopama, i osiguravanje da imate dovoljno novca za pokrivanje svakodnevnih troškova.

Kada ste spremni za investiranje, prvi korak je otvaranje investicijskog računa. To možete učiniti putem brokerske kuće ili online investicijske platforme.

Kako pronaći početni kapital za investiranje?

Pronalaženje početnog kapitala za investiranje može biti izazov, posebno za one koji tek započinju svoj financijski put. Međutim, uz pravilan pristup i malo kreativnosti, moguće je sakupiti sredstva koja će vam omogućiti da napravite prve korake u svijetu investiranja.

Jedan od prvih koraka u pronalaženju početnog kapitala za investiranje je analiza vaših trenutnih financijskih resursa i troškova.

Pregledajte svoje mjesečne prihode i rashode kako biste identificirali mogućnosti za uštedu. Često, male promjene u svakodnevnom životu, kao što su smanjenje nepotrebnih troškova, kupovanje na akcijama ili smanjenje izdataka za zabavu, mogu dovesti do značajnih ušteda.

Te uštede zatim mogu biti usmjerene ka vašem investicijskom fondu.

Drugi način za stvaranje početnog kapitala je dodatni posao ili honorarni rad. U današnje vrijeme, postoji mnogo mogućnosti za zaradu putem interneta ili kroz fleksibilne poslove koji se mogu prilagoditi vašem rasporedu.

osnove investiranja za početnike
Osnove investiranja za početnike

Dodatni prihodi od ovih aktivnosti mogu se direktno usmjeriti u vaš investicijski kapitala.

Također, možete razmotriti prodaju nepotrebnih ili rijetko korištenih stvari. U svakom domu obično postoji niz predmeta koji više nisu u upotrebi, a koji bi mogli biti prodani.

Ovo može uključivati elektroniku, knjige, nakit ili čak odjeću. Prodaja ovih predmeta može biti brz način za prikupljanje dodatnog novca koji se zatim može uložiti.

Još jedna strategija je restrukturiranje postojećih dugova. Visoke kamatne stope na dugove mogu brzo umanjiti vašu sposobnost štednje.

Razgovarajte sa svojim kreditorima o mogućnosti refinanciranja ili konsolidacije duga kako biste smanjili mjesečne obveze.

Smanjenjem iznosa koji idu na otplatu dugova, možete osloboditi više sredstava za investiranje.

Osim toga, razmotrite automatsku štednju. Postavite automatsko prebacivanje određenog iznosa novca sa vašeg tekućeg računa na štedni račun ili investicijski račun svaki mjesec.

Ovo osigurava da redovito štedite novac za investiranje, a da to ne morate svaki put svjesno odlučiti.

Na kraju, ne zaboravite iskoristiti sve raspoložive resurse kao što su porezne olakšice ili poslodavački programi štednje, ako su dostupni.

Na primjer, neki poslodavci nude programe podudaranja doprinosa za penzijske fondove, što može biti odličan način da povećate svoj početni kapital.

Pronalaženje početnog kapitala za investiranje zahtijeva vrijeme, strpljenje i dosljednost. Međutim, važno je zapamtiti da čak i male sume mogu narasti vremenom zahvaljujući složenim kamatama i tržišnom rastu.

Kreiranjem plana, smanjenjem nepotrebnih troškova i povećanjem vaših prihoda, možete postaviti čvrste temelje za svoje investicijske ciljeve.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Klađenje – Strast, zabava i porok

Iako je 21. vek, klađenje traje od davnina. Čuveni naučnik Albert Ajnštajn je izjavio :”Na ruletu možete da dobijete jedino ako ga opljačkate”.  Izvor: MightyTips Sada...

Izazovi u održavanju produktivnosti dok radite od kuće

Rad od kuće postao je veliki izazov za mnoge profesionalce. Produktivnost često opada zbog mnogobrojnih ometača. Koji su izazovi u održavanju produktivnosti dok radite od...

Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Da li ste razmišljali o bezbednosti online transakcije? Živimo u digitalnom dobu. Svakodnevno vršimo različite transakcije putem interneta, ne razmišljajući previše o sigurnosnim implikacijama koje...

Kako koristiti podatke o ponašanju korisnika za bolji ROI

Kako koristiti podatke o ponašanju korisnika za bolji ROI? Podaci pokazuju da preduzeća koja koriste analizu podataka ostvaruju veći ROI. Brz tempo tehnoloških promena...

Ekonomski rečnik

Ekonomski rečnik poslovnih pojmova je leksikon svih pojmova koji se koriste u svakodnevnom poslovanju. A vista Talijanski izraz koji je oznaka za svakunovčanu obvezu plativu po...