Od sobe napravili fabriku klica i mikrobilja

Zanimljivog izgleda i boja, nutritivne vrednosti koja može da bude i do deset puta veća od odrasle biljke, pune hranljivih materija i spektra različitih ukusa mikrobilje i klice nude vitamine koje mogu da podmire potrebe ljudskog organizma.

Teodora Sekulić i Nemanja Catić iz Kragujevca odlučili su se za ovu nesvakidašnju proizvodnju dobro proučivši šta je sve potrebno da sobu pretvore u pravu malu fabriku mladih biljaka.

Mikrobilje i klice poslednjih godina postaju sve više sastavni deo zdrave ishrane i obavezan dodatak uz glavni obrok po restoranima. Kragujevčani Teodora Sekulić i Nemanja Catić jedini su gradu koji se za sada bave proizvodnjom mikrobilja i klica, a u sobi koju su prilagodili sadnicama gaje i do 25 vrsta tek proklijalog bilja.

– Klicama treba od pet do sedam dana, a nekom mikro bilju treba od sedam do 21 dan jer kad već prođe tri nedelje to više nije mikro biljka pošto ona već tada prelazi u povrće i žitarice. Uslovi su specifični za gajenje, temperatura ide od 17 do 21 stepen dok je vlažnost vazduha u opsegu od 40% do 60%. Svetlost treba da podržava sunčevu svetlost i tu su led svetiljke koje ne smeju da greju – rekla je Teodora.

Proširili kapacitete

– Ta semena su isključivo za mikro bilje i klice i ne može obično seme da se koristi koje se sadi u bašti. Mikrobilje bi moglo da se u prirodnim uslovima sadi samo dva do tri meseca godišnje kada su im idealni uslovi jer su same biljke vrlo delikatne. Kod kontrolisanih uslova u zatvorenom prostoru mogu da se sade tokom cele godine – obajsnio je Nemanja.

Na mesečnom nivou ovaj mladi par proizvede i do pet stotina pakovanja mikrobilja i klica a za sada podmiruju potrebe kragujevačkih restorana.

– Kukuruz kokičar je vrlo specifican jer sme samo u mraku da se gaji, on ne izlazi na svetlo uopšte da bi ostao žut i sladak je. Bosiljak ima izrazitiji miris i to pet puta veći nego odrasla biljka kad je začinsko bilje u pitanju. Često me ljudi pitaju koliko smemo mi toga da pojedemo a ja im kažem koliko god želite. Recimo 40 grama klica crvenog kupusa zadovoljava dnevne potrebe organizma za C vitaminom – objasnila je Teodora.

Iako se proizvodnja odvija u prilagođenim sobnim uslovima Nemanja i Teodora planiraju i da prošire kapacitete jer su i sami iznenađeni interesovanjem za njihovim proizvodima koji su na kragujevačkom tržištu tek nepunih godinu dana.

Izvor: RTV-Ekapija.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...