Od sobe napravili fabriku klica i mikrobilja

Zanimljivog izgleda i boja, nutritivne vrednosti koja može da bude i do deset puta veća od odrasle biljke, pune hranljivih materija i spektra različitih ukusa mikrobilje i klice nude vitamine koje mogu da podmire potrebe ljudskog organizma.

Teodora Sekulić i Nemanja Catić iz Kragujevca odlučili su se za ovu nesvakidašnju proizvodnju dobro proučivši šta je sve potrebno da sobu pretvore u pravu malu fabriku mladih biljaka.

Mikrobilje i klice poslednjih godina postaju sve više sastavni deo zdrave ishrane i obavezan dodatak uz glavni obrok po restoranima. Kragujevčani Teodora Sekulić i Nemanja Catić jedini su gradu koji se za sada bave proizvodnjom mikrobilja i klica, a u sobi koju su prilagodili sadnicama gaje i do 25 vrsta tek proklijalog bilja.

– Klicama treba od pet do sedam dana, a nekom mikro bilju treba od sedam do 21 dan jer kad već prođe tri nedelje to više nije mikro biljka pošto ona već tada prelazi u povrće i žitarice. Uslovi su specifični za gajenje, temperatura ide od 17 do 21 stepen dok je vlažnost vazduha u opsegu od 40% do 60%. Svetlost treba da podržava sunčevu svetlost i tu su led svetiljke koje ne smeju da greju – rekla je Teodora.

Proširili kapacitete

– Ta semena su isključivo za mikro bilje i klice i ne može obično seme da se koristi koje se sadi u bašti. Mikrobilje bi moglo da se u prirodnim uslovima sadi samo dva do tri meseca godišnje kada su im idealni uslovi jer su same biljke vrlo delikatne. Kod kontrolisanih uslova u zatvorenom prostoru mogu da se sade tokom cele godine – obajsnio je Nemanja.

  Direktor Miele Zoran Đurić „Održivost je sastavni deo DNK naše kompanije“

Na mesečnom nivou ovaj mladi par proizvede i do pet stotina pakovanja mikrobilja i klica a za sada podmiruju potrebe kragujevačkih restorana.

– Kukuruz kokičar je vrlo specifican jer sme samo u mraku da se gaji, on ne izlazi na svetlo uopšte da bi ostao žut i sladak je. Bosiljak ima izrazitiji miris i to pet puta veći nego odrasla biljka kad je začinsko bilje u pitanju. Često me ljudi pitaju koliko smemo mi toga da pojedemo a ja im kažem koliko god želite. Recimo 40 grama klica crvenog kupusa zadovoljava dnevne potrebe organizma za C vitaminom – objasnila je Teodora.

Iako se proizvodnja odvija u prilagođenim sobnim uslovima Nemanja i Teodora planiraju i da prošire kapacitete jer su i sami iznenađeni interesovanjem za njihovim proizvodima koji su na kragujevačkom tržištu tek nepunih godinu dana.

Izvor: RTV-Ekapija.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...