Od septembra redovan saobraćaj kontejnerskih vozova između Soluna i Niša

Od septembra će između Soluna i Niša saobraćati redovna linija kontejnerskih vozova sa polascima svake srede, subote i nedelje, otkrio je za Biznis.rs predstavnik Privredne komore Srbije u Grčkoj Goran Jović.

On ocenjuje da će na taj način biti pružena pomoć privrednicima da se na brži i jeftiniji način povežu sa solunskom lukom.

Organizatori ovog železničkog saobraćaja su Grci, koji će u narednom periodu napraviti dogovor o saradnji sa Železnicom Srbije.

„Ideja je pokrenuta 2015. godine kada je formirana Grčko-srpska privredna komora u cilju što boljeg povezivanja privreda dve zemlje. Cilj je da se saradnja Srbije i Grčke proširi na privredne aktivnosti koje bi doprinosile boljim rezultatima. Spoljnotrgovinska razmena iznosila je pre pet godina 600 miliona evra, da bi prema poslednjim podacima bila duplirana na 1,2 milijarde evra, a uspostavljanje kontejnerskog železničkog saobraćaja sigurno će uticati na dalje povećanje“, naglasio je Jović.

Naš sagovornik smatra da će koristi pre svega imati privrednici u južnoj Srbiji, jer je kontejnerski saobraćaj iz Bara ili Trsta putovao pet do sedam dana duže nego što će sada biti slučaj. On očekuje benefite u solunskoj luci i na ime skladištenja robe.

Goran Jović zaključuje da će osim brzine dolaska brži transport uticati i na cenu proizvoda koji preko luka dolaze u našu zemlju.

  Isplativije štedeti u domaćoj valuti

Kako su ranije za Biznis.rs naveli iz kompanije „Srbija kargo“, u septembru je izvesno potpisivanje ugovora o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavku deset novih dizel lokomotiva, od kojih su četiri lokomotive za vuču vozova, a šest za manevar, kao i 50 plato vagona za prevoz kontejnera.

„U sklopu kreditnog aranžmana predviđen je i remont i modernizacija 1.250 vagona raznih serija“, istakli su iz kompanije.

Na ovaj način preduzeće namerava da unapredi svoje tehničke kapacitete kako bi odgovorilo na postavljene izazove, nakon što je Vlada Srbije uredbom uvela šestomesečnu privremenu meru kojom je utvrđen prioritet u prevozu železnicom u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu snabdevanja energentima i drugom robom od vitalnog značaja.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...