Od 1.januara poskupljuju cigarete, najjeftinije 310, najskuplje 600 dinara

Sve pušače u Srbiji od 1. januara 2023. godine očekuje „novi udar“ na kućni budžet

Od 1. januara sve vrste cigareta u Srbiji će poskupeti za još 10 dinara, tako da će se najjeftinija paklica prodavati za 310 dinara, a najskuplja će ići i do 600 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i poslednje bilo u julu ove godine. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Usklađivanje sa standardima EU

Sadržaj

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

  Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još šest puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi se narednih godina dostigli standardi koji važe u EU.

Veće cene i za elektronske cigarete

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbij cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i devet evra, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa se tako u Austriji prosečna cena po paklici kreće 5,1 evro, u Češkoj 3,53 evra, Mađarskoj 3,9 evra, Sloveniji 3,69 evra, u Italiji 4,9 evra, dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru, što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...