Od 1.januara poskupljuju cigarete, najjeftinije 310, najskuplje 600 dinara

Sve pušače u Srbiji od 1. januara 2023. godine očekuje „novi udar“ na kućni budžet

Od 1. januara sve vrste cigareta u Srbiji će poskupeti za još 10 dinara, tako da će se najjeftinija paklica prodavati za 310 dinara, a najskuplja će ići i do 600 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i poslednje bilo u julu ove godine. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Usklađivanje sa standardima EU

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još šest puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi se narednih godina dostigli standardi koji važe u EU.

Veće cene i za elektronske cigarete

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbij cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i devet evra, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa se tako u Austriji prosečna cena po paklici kreće 5,1 evro, u Češkoj 3,53 evra, Mađarskoj 3,9 evra, Sloveniji 3,69 evra, u Italiji 4,9 evra, dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru, što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...