Očekuje se uzlet cene bakra u 2023.godini

Bakar koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta – iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvesni.

Neke od najvećih banaka na „Volstrita“ poslednjih sedmica su sugerirale da će kombinacija kratkoročnog nedovoljnog snabdevanja i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Pritisak naniže u 2022. delimično je proizašao iz stalnih tržišnih očekivanja za infleksiju viška na tržištu metala, potaknuto iščekivanjem usporene potražnje usred usporavanja globalnog rasta i ubrzanja rudarskih aktivnosti, napisali su stratezi „Goldman Saksa“ u belešci prošle sedmice, piše „CNBC“.

Međutim, to se nije ostvarilo, a Goldman je istaknuo da je tržište katoda ostalo u „jasnom deficitu (GS procena 210kt u odnosu na 131kt ranije), s globalnim vidljivim zalihama koje su pale na najniži nivo u 14 godina“, strateg za metale Nick Snowdown rekao je.

– Jednako važno, višak koji smo prethodno očekivali za 2023. (169kt suficit) takođe je sada nestao u našoj poslednjoj iteraciji bilance (GSe 178kt deficit) – dodao je.

Potražnja za bakrom

Metal — koji se koristi u mnogim sektorima — takođe je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogih karantena zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 dolara po toni u martu ove godine.

  Raspisan Javni poziv „Moja prva plata“

Bude li kinesko ublažavanje njenih ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju privrede, verojatno će doći do obnavljanja zaliha, veruje „Goldman“.

– Ako bi Kina vratila svoj omer zaliha bakra i potrošnje na nivoe pre 2020., to bi značilo čak 500kt povećanja fizičke potražnje – rekao je Snowdown.

Tromesečnim fjučersima bakra na Londonskoj burzi metala trgovalo se po 8.543 dolara u ponedeljak ujutro u Europi, nakon što su u novembru objavile najjači mjesec od aprila 2021. zbog nade u povećanje potražnje ako Kina ublaži svoju politiku nulte epidemije Covida.

Goldman je prošle sedmice povisio svoju 12-mesečnu prognozu na 11.000 dolara po toni sa 9.000 dolara po toni i unapredio svoju prognozu prosečne cene na 9.750 dolara po toni za 2023. i 12.000 dolara po toni 2024. godine.

Robni stratezi „Bank of Americe“ veruju da bi bakar mogao porasti na 12 000 dolara po toni u drugom tromesečju 2023, s obzirom na prave okolnosti. Takav scenario zahtevao bi zaokret od strane američke središnje banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

Izvor: SEEbiz/Blic.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...