Objavljena lista sistemski značajnih banaka u Srbiji – Valuta.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Republici Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te banke.

Donetom odlukom se od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne u Republici Srbiji zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od jednog ili dva procenta rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti.

Odluka se primenjuje od 30. juna 2023. godine.

Sistemski značajne banke su one čije bi pogoršanje finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić u razgovoru za Biznis.rs objašnjava da su to banke koje su najveće po kapitalu ili aktivi.

“Zaštitni sloj kapitala predstavlja onaj višak iznad kapitala koji je neophodan kada se stavi u odnos sa rizikom ponderisane aktive, odnosno iznad onog koji banka propisuje da bi imala dovoljno veliki kapital za efikasno funkcionisanje. Svaka banka propisuje to u vidu jedne stope i sve iznad toga je zaštitni sloj”, kaže Hanić.

On dalje navodi da ukoliko stvari krenu prema lošoj situaciji, ako se pojave određene nepovoljne okolnosti, tada banka može da reaguje viškom kapitala, iznad uslovno neophodnog, za efikasno funkcionisanje.

Na taj način se banke štite od rizika, pojave nekih nepovoljnih događaja koji mogu da ih ugroze. Takva situacija je bila, na primer, u vreme pandemije korona virusa, kada su naše banke štitile svoje poslovanje tim viškom kapitala i reagovale tako da nijedna nije zapala u teškoće. Zato mi i imamo relativno stabilan bankarski sektor”, ocenjuje Hanić.

Naš sagovornik isitiče da je veoma dobro da nijedna banka, uprkos izazovima počev od korone preko brojnih kriza, nije došla u situaciju da bude pred odlaskom u stečaj ili pod posebnim nadzorom, već sve funkcionišu efikasno.

Bazelski komitet za superviziju banaka objavio je krajem 2011. godine metodološki okvir za utvrđivanje globalnog sistemskog značaja banaka, a krajem 2012. godine i okvir za identifikaciju sistemskog značaja banaka na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju NBS.

Zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke primenjuje se od 30. juna 2017. godine, a Narodna banka Srbije najmanje jednom godišnje preispituje zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke i metodologiju za utvrđivanje sistemski značajnih banaka, ističe se u saopštenju centralne banke.

Prema listi NBS, sistemski značajne banke u Srbiji su:

  • Banca Intesa Akcionarsko društvo Beograd
  • OTP banka Srbija akcionarsko društvo Novi Sad
  • Raiffeisen banka AD Beograd
  • UniCredit Bank Srbija A.D. Beograd (Stari grad)
  • NLB Komercijalna banka AD Beograd
  • Banka Poštanska štedionica, Akcionarsko društvo Beograd
  • Agroindustrisjko komercijalna banka AIK Banka Akcionarsko društvo, Beograd
  • Erste Bank Akcionarsko društvo, Novi Sad
  • Eurobank Direktna Akcionarsko društvo Beograd


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...