NVO: Minimalne zarade povećati od septembra, obezbediti dostojanstven život radnicima

Minimalne zarade u Srbiji treba da se utvrđuju dva puta godišnje, kao bi pratile realne troškove života i radnicima obezbedile dostojanstven život, predložile su u sredu organizacije koje su potpisale „Deklaraciju o plati za život“.

Njihova je ocena da se to neće postići najavljenim povećanjem minimalca za iduću godinu od 14 odsto koji je već „pojela“ inflacija koja će ove godine iznositi najmanje toliko.

„Za jednaku količinu novca može da se kupi daleko manje namirnica nego što je to bilo moguće pre godinu dana. Realna vrednost minimalne zarade nastavila je svoj pad iz meseca u mesec“, navodi se u saopštenju Centra za politike emancipacije, jedne do organizacija potpisnice pisma upućenog Vladi Srbije, ministarstvima za rad i finansije i Uniji poslodavaca Srbije sa zahtevom da se rast minimalne zarade uskladi sa rastom troškova života.

U saopštenju se ukazuje da su, „kao i obično, siromašni prvi na udaru krize. Oni na hranu troše najveći deo svojih prihoda, a hrana je do sada poskupela za više od 20 odsto“.

Navedeno je da bi povećanje minimalne zarade moralo da bude već od septembra, posebno imajući u vidu početak nove školske godine, najavljeni rast cene struje, kupovinu ogreva i pripremu za nastupajuću zimu.

Ukazano je da minimalna potrošačka korpa nije adekvatno merilo troškova života u Srbiji jer se utvrđuje na osnovu ankete i pokazuje potrošnju 30 odsto najsiromašnijih domaćinstava u Srbiji.

  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

„U izveštaju Agencija za privredne registre navodi se da su privredna društva u Srbiji tokom 2021. godine ostvarila profit od 5,7 milijardi evra. To je rast od 79,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Novca, dakle, ima. Pitanje je samo ima li volje da se on preraspodeli tako da najsiromašniji delovi našeg društva mogu da iskorače iz siromaštva“, navele su organizacije.

Među potpisnicima su i sindikat Sloga, Centar za istraživanje javnih politika, fondacija Centar za demokratiju, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Centar za dostojanstven rad, Socijaldemokratski klub, Centar za održivi razvoj Srbije.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x