Novo poglavlje za Grčku posle 12 godina evropske kontrole finansija i reformi

novo poglavlje za grčku posle 12 godina evropske kontrole finansija i reformi novo poglavlje za grčku posle 12 godina evropske kontrole finansija i reformi

Ministar finansija Grčke Christos Staikouras / Foto: Ministarstvo finansija Grčke

Evropska komisija saopštila je da će okončati pojačanu kontrolu grčke ekonomije, što znači i kraj dužničke krize u Grčkoj koju je izazvala svetska ekonomska kriza iz 2008. godine i koja je tu zemlju zamalo izbacila iz evrozone. Nakon 12 godina nadzora EK došao je istorijski dan za Grčku i Grke, koji okreću novu stranicu, saopštio je prošle subote premijer Kirijakos Micotakis.

U svom pismu grčkom ministru finansija Hristosu Staikourasu (Christos Staikouras), komesar EU za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) rekao je da je Grčka ispunila najveći deo svojih obaveza prema članicama evrozone i postigla efikasnu primenu reformi uprkos uticaju pandemije i rata u Ukrajini.

„Dvadeseti avgust predstavlja novu polaznu tačku za Grčku i njene stanovnike, uzimajući u obzir da je naša zemlja tada zvanično izašla iz programa pojačanog ekonomskog nadzora, te je tako postigla još jedan važan nacionalni cilj“, kaže ministar finansija Grčke Hristos Staikouras u izjavi za Biznis.rs.

Kako je naveo, to je bilo moguće zahvaljujući činjenici da je Grčka „ispunila veliki deo svojih političkih obaveza u otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa Covid-19 i, skorije, ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu“, kako su primetili potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

“Okončanje programa povećanog nadzora, koji prati ranu isplatu Međunarodnom monetarnom fondu i ukidanje kontrole kapitala, zatvara – nakon 12 godina – teško poglavlje za našu zemlju. Grčka se vraća u evropsku normalnost i prestaje da bude izuzetak u evrozoni. Ovo važno dostignuće plod je prepoznavanja velikih napora i još većih žrtvi stanovnika Grčke, kao i ekonomske politike njene vlade”, ističe ministar Staikuros i dodaje da je ono višestruko korisno:

  Najduži lokdaun na svetu, posle dve godine filipinski đaci ponovo u klupama
novo poglavlje za grčku posle 12 godina evropske kontrole finansija i reformi
Foto: Pixabay.com

“Jer – jača položaj zemlje na međunarodnim tržištima, omogućava dodatne podsticaje za dinamiku rasta naše zemlje i privlačenje investicija, i garantuje određeni stepen slobode u ekonomskoj politici, naravno u regulatornim okvirima koji važe za sve članice Evropske unije. Takođe, približava nas ostvarenju poslednjeg velikog cilja koji smo postavili, odnosno ponovnom dobijanju rejtinga investicionog ranga”, zaključio je naš sagovornik.

Grčki ministar finansija istakao je da je njegova zemlja tokom poslednje tri godine dokazala da je, uprkos nesvakidašnjim krizama na više nivoa i novim panevropskim i međunarodnim izazovima, grčka ekonomija postala dinamičnija i otpornija, odnosno jača u svakom pogledu.

“Nastavljamo vredno da radimo kako bismo je učinili još produktivnijom, otvorenijom, modernijom i inkluzivnijom”, rekao je ministar finansija Grčke Hristos Staikouras za Biznis.rs.

Nemačka na čelu “Trojke”

Podsetimo, grčka vlada se 2010. godine, u trenutku teškog finansijskog stanja zemlje, obratila za pomoć Evropskoj uniji (EU), Evropskoj centralnoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Takozvana „Trojka“ je Grčku u tri navrata kreditirala sa 289 milijardi evra, tražeći pritom mere štednje kako bi se poboljšale javne finansije i napunila državna blagajna.

Atina je morala da smanji penzije i plate, podigla je poreze, zaustavila javno zapošljavanje i smanjila budžete uprava, bolnica i javnih ustanova.

  Berze u SAD su imale najgore polugodište u poslednjih 50 godina

Tokom naredne decenije, grčka privreda se smanjila za četvrtinu, a raspoloživi prihodi grčkih građana pali su za trećinu zbog politike štednje koju je sprovodila vlada u Atini. Hiljade mladih Grka napustilo je zemlju u potrazi za poslom jer je nezaposlenost dostigla vrhunac od 27,8 odsto 2013. godine.

Stroge uslove spasavanja Grčke uglavnom je diktirala Nemačka, a Grci su umalo bili izbačeni iz evrozone 2015. godine. Tadašnji premijer Aleksis Cipras stavio je tražene uslove paketa pomoći i na referendumsko glasanje. Iako su ih birači odbacili, Cipras je ipak sproveo reforme.

Evropska komisija previđa Grčkoj rast od četiri odsto BDP-a

Treći krug pomoći Grčkoj završio se 2018. godine, ali je Evropska komisija tada pokrenula pojačani nadzor grčke ekonomije radi kontrole sprovođenja reformi. Grčka se takođe obavezala da će se do otplate duga držati budžetskog suficita od 3,5 odsto.

Evropska komisija ove godine Grčkoj predviđa rast od četiri odsto BDP-a, dok će evrozona u proseku rasti 2,6 odsto. Nezaposlenost u Grčkoj i dalje je među najvišima u evrozoni, minimalna plata je najniža, a javni dug od 180 odsto i dalje predstavlja teret za privredu.


biznis.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...