Nova prilika za startape kroz Raising Starts program

Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš (NTP Niš ) i Naučno-tehnološkim parkom Čačak (NTP Čačak), novi, treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga obezbeđuje stručnu, mentorsku i finansijsku podršku do 20.000 CHF (bespovratno, no equity) za ubrzan razvoj i globalni rast.

Na aktuelni Javni poziv mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva. Prijave su otvorene do 28. decembra u podne, na zvaničnoj stranici programa.

Događaju povodom objavljivanja novog javnog poziva za program Raising Starts u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović.

– Ovde se danas dešava sjajna stvar za našu zemlju, jer samo kroz transfer znanja, tehnologije i razvoj inovacija možemo da utičemo na tehnološki razvoj čitavog društva. U tome je bitna uloga startapa, koji izazove sa kojima se suočavamo u svim oblastima svojim inovativnim pristupom i preduzetničkim duhom pretvaraju u konkretne proizvode i procese. Za ovo je potrebna velika hrabrost, i svesni smo da je taj proces dugotrajan, naporan i rizičan, zbog čega je važna uloga naučno-tehnoloških parkova koji su prvo mesto podrške i ovaj pre seed akcelerator je još jedna prilika da se pomogne startapima – istakla je ministarka dr Jelena Begović, dodajući da će ministarstvo raditi na daljem jačanju podrške i kreiranju ekosistema da bi se podržao razvoj startapa i povećala šansa za njihov uspeh.

Program Raising Starts kreiran je kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

– Kroz prva dva poziva na programu Raising Starts 80 startap timova i kompanija prošlo je kroz veoma specifične poslovne obuke vrhunskih stručnjaka, i podržano je osnivanje 36 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku koje su dobile finansijsku i mentorsku podršku u svom ubrzanom razvoju. Još je značajniji podatak da je više od jedne trećine ovih kompanija u prvim mesecima svog poslovanja dobilo dodatna sredstva za nastavak svog inovativnog razvoja, što pokazuje da program daje odlične rezultate i da je popunio prazninu u finansiranju startapa u ranoj fazi. Već sada možemo reći da je Švajcarska veoma ponosna na ovaj program i na startap kompanije koje se kroz njega razvijaju i rastu – rekao je Derek George, zamenik direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Kroz intenzivna predavanja i obuke, startapi na Raising Starts programu dobijaju neophodno usmerenje, znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište. Na raspolaganju im je do 20.000 CHF bespovratno (no equity) za razvoj novih proizvoda i usluga, a u skladu sa svojim specifičnim potrebama, svaki od startapa dobija svog biznis i tehnološkog mentora (lokalni i međunarodni eksperti, startapi i investitori) sa kojima rade kroz 1-1 mentorske sesije.

Uz obuke i mentorstvo, startapi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, a biće im omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama, mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima u mreži naučno-tehnoloških parkova, što im otvara nova vrata i mogućnosti i nakon završetka programa.

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...