Nova pravila prekoračenja po tekućem računu

Vlada Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) i trinaest banaka potpisale su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu. Radi se o onim bankama koje odobravaju prećutno prekoračenje.

Memorandum omogućuje prelazak sa „prećutno prihvaćenih“ na „dopuštena prekoračenja“ za gotovo 1,8 miliona potrošača kojima je odobreno prihvaćeno prekoračenje bez posebnog zahteva. U objavi piše da će prelaskom na dopuštena prekoračenja, svim potrošačima biti osigurana niža cena korišćenja prekoračenja te postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja, piše Poslovni dnevnik.

Viceguverner HNB Bojan Fras rekao je kako se na memorandumu radilo gotovo godinu dana, a potreba za njim ukazala se nakon nekoliko prigovora potrošača zatečenih činjenicom da su njihova dopuštena prekoračenja prenesena u prećutna prekoračenja.

Razlika između te dve vrste prekoračenja, objašnjava Fras, jest da se dopušteno prekoračenje ugovara otvaranjem tekućeg računa.

„Ono bolje štiti potrošače i pruža im puno bolju informiranost o sadržaju njihovog odnosa sa prekoračenjem, te je jeftinije za potrošače od prećutnog prekoračenja, jer se na dopušteno prekoračenje primenjuje ograničenje efektivne kamatne stope koja je sada 7,31 odsto. Kod prećutnih osiguranja ne postoji takvo ograničenje, postoji samo ograničenje maksimalne nominalne kamatne stope od 7,97 odsto, ali na to se još dodaju bankarske naknade. Potrošači koji koriste prećutna ograničenja u proseku plaćaju od 2 do 3 posto višu efektivnu kamatnu stopu u odnosu na one u zoni dopuštenog prekoračenja“, objašnjava Fras i dodaje da novi memorandum stupa na snagu 30. juna 2023. godine.

  Valute koje se menjaju u Srbiji

Memorandum će takođe, sprečiti mogućnost da se pogodnosti ugovorene tim memorandumom u korist potrošača zapravo ne dovedu u pitanje u slučaju da banka proda dug potrošača nekoj agenciji za naplatu potraživanja.

Objašnjava kako su banke dužne svojim potrošačima i korisnicima prekoračenja na tekućim računima ponuditi u istoj visini dopušteno prekoračenje, kao i kombinaciju novog dopuštenog i novog prećutno prekoračenja – uz određena pravila.

„Prvo pravilo je da, kada banka nudi novo dopušteno prekoračenje, do visine prećutnog prekoračenja koje klijent sada uživa, banka mora najmanje polovinu tog iznosa dati u dopuštenom prekoračenju. Drugo pravilo je da iznos prećutnog prekoračenja u kombinovanom prekoračenju može biti u visini jednomesečnog primanja.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...