NLB Komercijalna banka odlučila da se povuče sa Beogradske berze – Valuta.rs

NLB Komercijalna banka AD Beograd donela je odluku o povlačenju akcija sa Beogradske berze.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu berze, odluka o povlačenju sa regulisanog tržišta i prestanku svojstva javnog društva doneta je na vanrednoj skupštine banke, održanoj u ponedeljak.

Konstatovano je da NLB Komercijalna banka ima ukupno izdatih 18.476.386 običnih akcija sa pravom glasa i 373.510 preferencijalnih akcija, a i jedne i druge su pojedinačne nominalne vrednosti 1.000 dinara.

Nova Ljubljanska banka d.d. Ljubljana stoprocentni je vlasnik svih izdatih akcija, dodaje se u saopštenju. Ona je, u postupku prinudnog otkupa, otkupila akcije od manjinskih akcionara. Imajući u vidu da je sada vlasnik 100 odsto akcija društva, analitičari našeg portala ocenjuju da je smisleno da rukovodstvo ne želi da plaća naknadu za listiranje na berzi koja ne beleži veliki obrt novca.

“NLB Komercijalna banka se povlači sa berze, nakon što je NLB Grupa postala njen jedini i stoprocentni vlasnik. To podrazumeva da su sve akcije već otkupljene od akcionara, odnosno da je ceo postupak otkupa, uključujući i obračun cene akcija, sproveden i okončan u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, poručili su kratko iz NLB Grupe na naš upit o razlozima odluke.

Profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić za Bloomberg Adriju navodi da ovakav potez nije neočekivan, napominjući da NLB grupacija, čiji je Komercijalna banka odnedavno deo, trguje na Ljubljanskoj berzi.

“Radi se o još jednom u nizu događaja koji oslikava stanje domaćeg tržišta kapitala, to jest besperspektivnost tržišta akcija kompanija i iz finansijskog i iz nefinansijskog sektora”, kaže Đukić.

On navodi da proces stagnacije, pa i tihog zamiranja tržišta kapitala već dugo traje.

“Investitorima se sužava prostor i potencijalni kupci ne razmišljaju o domaćoj berzi kao opciji za diverzifikaciju aktive. Preostaju im nekretnine, fondovi rizičkog kapitala, plemeniti metali”, ocenjuje naš sagovornik.

Napominje da je nezavidnoj situaciji berze u Beogradu umnogome doprinela domaća regulativa koja je dovela do manipulacije cenama, te da je tada izgubljeno poverenje među investitorima sada teško povratiti.

“Dobar primer u tom smislu je berza u Varšavi koja se drži veoma rigidnih pravila, budući da je poverenje ovde, zapravo, ključna reč. S tim u vezi, smatram da su, recimo, ovdašnje izjave javnih lica o očekivanom razvoju tržišta obeznica i slično – jednostavno neutemeljene”, kaže ekonomista.

Izvor: Bloomberg Adria


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...