Neočekivano dobar start za bakar u 2023. godini

Neizvesna situacija sa kovidom u najmnogoljudnijoj zemlji sveta različito utiče na tržišta bakra i nafte, ali Srbija trenutno ima benefit od oba.

Jeftinije gorivo a veća zarada od izvoza ruda i metala, trenutne su posledice veoma rovite situacije na svetskim tržištima vezane za Kinu, a iz kojih Srbija izvlači ekonomsku korist. Dve suprotne tendencije na globalno značajnim tržištima nafte i metala, da crnom zlatu pada cena, a metalima (pre svega bakru) značajno raste, analitičari u svetu pripisuju istom uzroku – neizvesnoj situaciji sa kovidom u Kini.

I dok se stabilna cena nafte na oko 80 dolara pripisuje smanjenoj tražnji kineske industrije za energijom, istoj toj privredi izgleda da su nekim čudom potrebne sve veće količine metala. Samo u novembru, prema poslednjim podacima tamošnje carine, Kina je uvezla 2,4 miliona tona bakra i koncentrata (godišnji rast od 10,3 odsto), kao i 358.300 katoda (10 odsto). To je najnoviji rekord za jedan mesec.

Najviši nivo za šest meseci

Sadržaj

– Cena u svetu je skočila jer je opao strah od recesije na Zapadu. Privreda u Evropsko uniji jeste usporena, ali su se pribojavali mnogo većeg pada. Energetski sistem je očuvan, gasa ima, doduše i zbog blage zime… S druge strane, otvara se kineska privreda – kaže za 24sedam Bojan Stanić, zamenik direktora Centra za strateške analize Privredne komore Srbije.

  Dobar moler se čeka i do tri meseca, a zarađuje od dva evra po kvadratu pa naviše

Zbog svega toga je cena bakra na svetskoj pijaci skočila ovih dana na najviši nivo u poslednjih šest meseci. Na Londonskoj berzi metala tona se kupuje po više od 8.700 dolara, dok se za isporuku u martu u Šangaju plaćala 9.750 dolara.
Ovakve svetske cene značajne su i za Srbiju. Što se tiče nafte, tu smo uglavnom uvoznik i manja cena crnog zlata na berzi znači i manju cenu goriva (prevashodno benzina) na srpskim pumpama. S druge strane, kod „crvenog zlata“, odnosno bakra, Srbiji odgovara da skoči cena jer je sve veći proizvođač.

– Srbija ima velikog proizvođača bakra, kinesku kompaniju „Ziđin“, čiji je izvoz u 2022. godini bio 2,7 puta veći nego u prethodnoj, u periodu januar-novembar. Sa 600 miliona evra je otišao na gotovo dve milijarde. Domaća eksploatacija, u novom rudniku Čukaru Peki, pokazala se dobra prema očekivanjima i sa većim koncentracijama rude. Od izvezene količine bakra, 20 odsto je prerađeni proizvod, bakarne katode. Sve u svemu, Srbiji odgovara kada cena bakra skače, jer metali su nam sada najznačajniji izvozni proizvod. Bilo bi, naravno, bolje da su to gotovi proizvodi, ali šta je tu je – naglašava Stanić.

Za 11 meseci prošle godine, najsvežiji je podatak RZS, Srbija je izvezla obojenih metala za 747 miliona evra, proizvoda od metala za 915 miliona i metalne rude za još 1,8 milijardi evra.

  U Srbiji se planira gradnja dve hidroelektrane u 2023. godini

Neočekivani start 2023. za bakar

Ovim skokom potražnje, a time i cene, bakar je napravio prilično neočekivan start u 2023. godini. Za godinu su prethodno bile neke prilično „oblačne“ prognoze, a i oni koji su ipak očekivali dobru godinu to su predviđali tek za drugu polovinu kalendara.

Sa ovakvim početkom, mogle bi da se poremete i prognoze koje su davane u tek završenom decembru.

Krajem meseca analitičarska kompanija iz Barselone „Fokus ekonomiks“ predviđala je da će se cena bakra kretati između 5.430 i 8.775 dolara za tonu. Danas je gotovo dostignuta ta gornja cena.

Mnogo optimističniji su bili iz „Goldman Saksa“, koji su u isto vreme bakru davali prosečnih 9.750 dolara ove godine, dok analitičari Banke Amerike idu i na 12.000 dolara u drugom kvartalu ove godine.

– Sve zavisi od ponašanja globalne privrede. Stopa rasta će u svetu biti manja nego prošle godine, ali pošto je u prvim prognozama bio ukalkulisan dublji pad do kojeg nije došlo, sada je optimizam veći. Cena bakra bi mogla samo da raste tokom godine, ako se nešto nepredviđeno desi u nekom rudniku, ili velikoj topionici. Ono što je bitno, u svetu kapaciteta za preradu ima više nego što se sada koriste. Doduše, treba vremena da se uposli, nije to na dugme, ali sa te strane nema problema – napominje Bojan Stanić.

  Šta se u Srbiji najviše „guglalo“ u 2022. godini

Šta ako bude nestašice…

U „Goldman Saksu“ kažu da samo na globalnom tržištu katoda vlada deficit čak 210 kilotona, i da to mora da utiče na cenu. Pogotovo ako se Kina potpuno otvori i vrati na pretpandemijsku potražnju, što bi na globalnom tržištu značilo povećanje od 500 kilotona, pokazuje analiza ove finansijske kuće.

Ukoliko se zaista pojavi ovolika nestašica, mogla bi se ponoviti situacija iz 2021. godine, kada je zbog problema u iskopavanju rude i preradi, cena u oktobru išla do rekordnih 11.300 dolara za metričku tonu. U januaru 2022. godine cena je pala na 9.700-9.800 dolara, a danas je 1.000 dolara ispod toga. Ali i dalje je visoka, jer pretpandemijska cena je bila tek nešto viša od 6.000 dolara.

Pitanje je da li će ta cena ikad ponovo biti toliko niska, s obzirom na to da je bakar glavni metal elektroindustrije, a svet se tek zahuktava u ofanzivi elektrifikacije.

Izvor:24sedam.rs
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...