Nema rasta poreza iznad 10 odsto za paušalce

Zaštitna odredba Uredbe o paušalnom oporezivanju štitila je paušalce od prekomernog rasta poreza. Po toj odredbi osnovica za porez paušalcima je, u poslednje tri godine, mogla da raste za najviše 10 odsto godišnje. Ta zaštitna odredba trebalo je da važi do kraja 2022, ali je Vlada Srbije na današnjoj sednici produžila njeno trajanje do kraja 2023. Ovo praktično znači da će paušalcima za 2023. godinu stizati rešenja uvećana za maksimum 10 odsto, ni procenat više.

„U slučaju da se kao rezultat promene načina utvrđivanja paušalnog poreza utvrđeni iznos osnovice poveća za više od 10 odsto u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu, primenjivaće se povećanje od 10 odsto godišnje dok iznos obaveze ne dostigne iznos koji je u skladu sa novim načinom obračuna, zaključno za 2023. godinu“, stoji u novoj, izmenjenoj uredbi koju je Vlada Srbije usvojila na sednici u četvrtak.
O problemu sa kojima bi se paušalci, da nije ovog produžetka, susreli iduće godine, portal N1 je više puta pisao.

Reforma paušalnog oporezivanja

U reformu paušalnog oporezivanja država je krenula uoči 2020. godine, kada je ostavljen rok od tri godine preduzetnicima da se prilagode. Kako je u oktobru ove godine za N1 objasnila Sonja Žabić sa portala Pausal.rs, suština je što je trebalo da od 2020. godine paušalac koji obavlja istu delatnost, bez obzira u kom gradu se registruje, plaća isti iznos na ime poreza i doprinosa.

  Prosvetari traže 20 odsto veće plate, isplatu duga i manje učenika po odeljenju

Ona je ovu promenu objasila na primeru dva programera – onaj koji je pre tri godine registrovan u Ivanjici, plaćao je poreze i doprinose 10.000 dinara, dok je programer u Beogradu plaćao 50.000 dinara.

„Od 2020. godine, gde god da se registruje programer, on će plaćati isti iznos, oko 35.000 dinara mesečno. Da onaj programer iz manjeg mesta ne bi odjednom plaćao 35.000 dinara, uvedena je ta norma od 10 odsto povećanja godišnje, da bi se u jednom momentu, kako je predviđeno 2023. godine, to izjednačilo“, pojasnila je ona.

Pošto u praksi nije došlo do izjednačenja, Digitalna zajednica i Naled su pokrenuli inicijativu da se zaštitna odredba uredbe produži i na naredni period dok ne dođe do realnog izjednačenja poreza i doprinosa.

Vlada Srbije izmenjenu uredbu usvojila je na sednici u četvrtak, 22. decembra.

„Uredbom o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti produžen je za još jednu godinu period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu. Ograničenje povećanja poreske osnovice najviše do 10 odsto godišnje primenjivaće se zaključno sa 2023. godinom“, navela je Vlada Srbije u saopštenju posle sednice.

  Sve je lakše kad se podijeli

Izvor: N1

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...