NBS povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto – Valuta.rs

Narodna banka Srbije danas je povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na četiri odsto. Istovremeno je povećana i stopa na depozitne olakšice na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije u uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, izvršni odbor NBS je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova.

„Donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja“, navodi se u saopštenju NBS.

Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno sedmo uzastopno povećanje.

Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno tri odsto.

Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, NBS cenovnoj stabilnosti u srednjem roku doprinosi i „održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene“.

U narednom periodu NBS očekuje da je vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije dostignut u septembru i da bi krajem godine ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog.

  Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu

Nastavak opadanja inflacije NBS očekuje i u narednoj godini, a ocenjuje da će inflacija vratiti u granice cilja (tri plus minus 1,5 odsto) do kraja perioda projekcije.

„U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu“, napominje NBS.

NBS procenjuje i da će se privredni rast u ovoj godini kretati između 3,5 i 4,5 odsto nakon što je u prvoj polovini godine ostvaren rast od 4,1 odsto, ipak upozoravajući na rizike na dole.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je sa oko 70 odsto doprinos rasta cena hrane i energenata.

Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta) koja je u avgustu iznosila 7,9 odsto međugodišnje.

„Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja se kreću u granicama cilja“, navode u NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

  Skoro 40 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji odlazi na hranu

Izvor: Danas


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Štednja u Banci Saveti

Štednja u Banci je dobra ideja ali to ne znači da ne možete pogrešiti. Ovo su brzi saveti za štednju u bankama. Uporediti ponude različitih...

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...