Najstarije kompanije na svetu – Biznis i Finansije

Ovo je lista 10 kompanija sveta za koje se zna da su najstarije.

Prva, japanski Kongo Gumi, nastala čak sto godina nakon pada Rimskog carstva, tehnički, nažalost više ne postoji. Nisu uspeli da se izbore sa kreditima i kupila ih je kompanija Takamatsu pre 15 godina. Kongo Gumi je bila građevinska firma specijalizovana za izgradnju hramova.

Druga, takođe japanska, osnovana je 771. godine i specijalizovana je za proizvodnju papirne konfekcije – od koverti, pozivnica do ukrasnih papira i dekoracija. Genda Šigjo je čuvena firma čuvar japanske tradicije.

Austrijski restoran St. Peter Stifts Kulinarium u Salcburgu osnovan 803. godine, opstao je sve ove vekove. Ne rade dostavu, kako Google kaže, tako da je moguće da je ova restoranska starina zaradila i neki negativan poen kako to savremena pravila nalažu.

Nemačka vinarija Staffelter Hof ujedno je i ugostiteljski paviljon. Osnovana je 862. i rasprostire se na sedam hektara vinograda.

U istom periodu osnovane su i dve kovačnice novca (Monnaie de Paris i The Royal Mint). Rade i danas kao najstarije državne firme. Monnaie de Paris je od kada postoji štampala više različitih valuta, pa i francuski franak i evro.

Zanimljivo je da je jedan pab ušao na listu najstarijih firmi. Sean’s Bar je i danas otvoren i radi u irskom Atlonu. Osnovan je 900. godine i ima i proizvodnju originalnog viskija.

  Skupština Vojvodine usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta

Gorepomenuti italijanski Marinelli biznis proizvodnje zvona započeo je 1040. godine.

Nakamura Šaji je još jedna građevinska japanska firma koja i danas posluje od 970. godine. Trenutno je najstarija građevinska kompanija sveta specijalizovana za drvene konstrukcije.

Još od 1074. belgijska pivara Affligem proizvodi pivo po staroj srednjevekovnoj recepturi. Priča o osnivanju vraća na vreme vitezova i teškog života srednjeg veka kada je voda za piće bila lošeg kvaliteta. Tako su se i šestorica vitezova, umorni od brzog života, preobratili u monahe i počeli obradu loše vode u pijaću. Rođen je Affligem koji i danas smešten na oko 20 kilometara od Brisela.

Danski vodeničarski mlin Munke Molle i danas proizvodi hleb i peciva. Osnovan je 1135, preživeo je vladavine 38 kraljeva i najstarija je kompanija kojom Danci mogu da se pohvale.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...