Najskuplji stan plaćen 1,4 miliona evra, a garažno mesto prodato za 42.000 evra

U Srbiji je u drugom kvartalu ove godine vrednost prometa nekretnina oko dve milijarde evra i to je za više nego četvrtinu veći iznos nego pre 12 meseci

U Srbiji je u drugom kvartalu ove godine za najskuplje plaćeni stan neko dao 1.387.888 evra! Taj stan je površine 163 kvadrata, a nalazi se na lokaciji Beograd na vodi, saopšteno je danas iz Republičkog geodetskog zavoda.

Na istoj lokaciji je plaćen i najskuplji kvadrat stana, ukupne površine 97 kvadrata, za koji je neko dao 9.545 evra po metru kvadratnom.

Najskuplja kuća prodata je na beogradskoj opštini Savski venac – 2,9 miliona evra. Beogradska opština Stari grad može se pohvaliti najskupljim kvadratom poslovnog prostora – 12.240 evra (u lokalu od 29 kvadrata), a najviša cena ukupnog poslovnog prostora je 10,2 miliona evra i on je promenio vlasnika na Paliluli (površine 3.183 kvadrata).

Najskuplje garažno mesto ipak nije kupljeno u prestonici, već na Kopaoniku, i plaćeno je 42.000 evra.
Više novca na tržištu

Na tržištu nepokretnosti obavljeno je 35.939 kupoprodaja, što je za jedan odsto više nego u drugom kvartalu 2021. godine. Ukupna vrednost prometa nekretnina je za 27,5 odsto nego pre godinu dana i iznosila je dve milijarde evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

  APR u brojevima

Za ar 4.000 evra

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prodat je u Kaću (Južnobački okrug) po ceni od 40 evra po kvadratu, za parcelu površine 52 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine prodato je u opštini Ruma (Pavlovci) po ceni od 1.000.000 evra za 5.66 hektara.

Najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u drugom kvartalu bio je u Novom Sadu – 3.817, a za te nekretnine plaćeno je 265 miliona evra. U Beogradu je broj transkakcija manji, 3.686 ugovora, ali su tamo stanovi skuplji pa je ukuopna vrednosti 577 miliona evra.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti od 55,5 odsto imala je prodaja stanova u iznosu od 1,09 milijardi evra, od čega je u Beogradu za stanove izdvojeno 712 miliona evra.

Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 183,9 miliona evra (devet odsto), za građevinsko zemljište 172,5 miliona evra (devet odsto), za poslovne prostore 105,8 miliona evra (pet odsto), za poljoprivredno zemljište 53,2 miliona evra (tri odsto).

Keš je i dalje kralj

U drugom kvartalu 2022. godine samo 12 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kredita, što je za tri odsto manje u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine.

Kod stanova, kreditom je plaćeno 27 odsto kupljenih nekretnina, osam odsto manje nego pre godinu dana.

  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

Izvor: 24sedam.rs

Foto;: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x