Najduži lokdaun na svetu, posle dve godine filipinski đaci ponovo u klupama

Milioni đaka vratili su se danas u osnovne i srednje škole na Filpinima nakon dve godine odsustva iz klupa zbog lokdaun-a, prenose strani mediji.

Filipinske zvaničnike zatekli su brojni problemi, počev od nedostatka učionica, dugotrajnog straha zbog kovida, čestih oluja i škola oštećenih u zemljotresu na severu zemlje, ali su nakon svega toga poželeli dobrodošlicu za više od 27 miliona učenika koji su ponovo krenuli u školu.

Oko 46 odsto državnih škola – nešto iznad 24.000 škola, biće u mogućnosti da se otvore za petodnevnu nastavu, dok će ostatak škola funkcionisati po principu kombinovane nastave – delom će đaci ići u škole, a drugi deo će pohađati onlajn nastavu do 2. novembra, kada je svim školama, državnim i privatnim, naređeno da omoguće povratak svih đaka u školske klupe.

Najduži lokdaun u svetu

U vreme predsedničkog mandata Rodriga Dutertea, na Filipinima je bio uveden jedan od najdužih lokdauna u svetu.

Duterte, čiji se šetogodišnji mandat okončao 30. juna, odbio je pozive za otvaranje škola zbog straha da bi to moglo da dovede do novih žarišta.

Neke škole će morati da podele nastavu u smenama zbog nedostatka učionica i da bi izbegle prenatrpanost, zbog straha da bi se škole mogle pretvoriti u nova žarišta virusa, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja.

  Banke u Hrvatskoj očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine – Valuta.rs

Dugotrajno zatvaranje škola pripisano je strahovima od brzog širenja virusa u zemlji u kojoj je uobičajeno za školsku decu.

Kako je takva mera uticala na obrazovanje?
Ipak, mnogi stručnjaci ukazivali su da su takve mere loše po kvalitet obrazovanja .

Devet od 10 filipinske dece “nije moglo da pročita jednostavan tekst sa razumevanjem” do 10 godina pre pandemije, pokazalo je istraživanje Svetske banke prošle godine.

„Produženo zatvaranje škola, slabo ublažavanje zdravstvenih rizika i šokovi u prihodima domaćinstava imali su najveći uticaj na siromaštvo u učenju“, navodi se u saopštenju organizacije UNICEF.

Izvor: BBC/Bizlife.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x