Na cenu pšenice i kukuruza neće uticati suša

Proizvođači ne treba da očekuju veće oscilacije sadašnje cene pšenice, a i kukuruza, čiji je rod značajno uništila suša, ako ne bude vanrednih poremećaja na geopolitičkoj sceni.

To je rekao direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

„Treba očekivati skoro stabilan nivo cena pšenice i kukuruza, ako ne bude geopolitičkog uticaja i ne uvedu se nove sankcije prema Rusiji, kao najvećem proizvođaču pšenice u svetu, koje bi sprečile njen izvoz“, rekao je Janjić.

On je kazao da je povećana proizvodnja pšenice u Rusiji, Australiji, Kanadi i Kini nadoknadila manjak proizvodnje u Evropi, pa će Rusija od rekordnih 88 miliona tona imati za izvoz 42 miliona, a Kanada od proizvedenih 35 miliona tona na strano tržište može da plasira 26 miliona tona.

Ukupan rod pšenice u svetu je, naveo je on, 779,6 miliona tona, a potrošnja 788,6 miliona tona, ali su zalihe 267 miliona tona, što je više od 30 odsto potrošnje.

Cene neće porasti do kraja godine

Janjić je rekao da je ukupan rod kukuruza u svetu 1,179 milijardi tona i manji je nego prošle godine kada je bio 1,218 milijardi tona, a u Srbiji se očekuje višak za izvoz od oko milion tona.

Procena je da bi prosečan prinos kukuruza u Srbiji mogao biti oko 5,5 tona po hektaru, pa se sa oko 950.000 hektara zasejanih površina očekuje oko 5,5 miliona tona, a za domaće potrebe treba oko 4,5 miliona tona.

  Rešenje za kredite indeksirane u CHF - NBS donela odluku u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti

Cene tih osnovnih poljoprivrednih proizvoda obuzdava i nemogućnost izvoza viškova zbog niskog vodostaja Dunava, koji, kako se procenjuje, neće porasti do kraja godine.

Pšenica je danas na Produktnoj berzi u Novom Sadu koštala 39,33 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), kukuruz se prodavao po 37,40 dinara sa PDV-om, a cena soje raste obzirom da su prinosi značajno smanjeni zbog suše i danas je bila 91,3 dinara sa PDV-om.

Pšenica je na Njujorškoj berzi danas za isporuku u septembru koštala 335 evra po toni ili oko 39,32 dinara za kilogram, a kukuruz 326 evra po toni ili 38,35 dinara po kilogramu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...