Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom

Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog parka Mind.

Nosilac projekta je kompanija Mind Real Estate, a studiju je izradila kragujevačka Ecologica URBO.

Prema projektu, aerodrom koji će se graditi u radnoj zoni Sobovica-Lužnice na parcelama ukupne površine 605.549 m2, od objekata će sadržati aerodromsku zgradu sa kontrolom letenja, tri hangara za avione sa aneksima, restoran, objekat za održavanje aerodroma sa stanicom za snabdevanje gorivom i vatrogasnu i trafo stanicu.

Od manevarskih površina u planu je poletno-sletna staza sa asfaltnom kolovoznom konstrukcijom, travnata pista za manje avione, devet rulnih staza i četiri platforme.

Aerodrom će se graditi za sopstvene potrebe Mind parka i neće biti za javni saobraćaj.

Planirani projekat će, kako se navodi, biti realizovan u skladu sa standardima i preporukama za aerodrom
referentnog koda 2S.

Aerodromska zgrada imaće ćetiri sprata. Na prizemlju će se nalaziti mini putnički terminal i carina, a projektovana je i pasarela koja vodi od aerodromske zgrade do restorana. Na prvom spratu predviđena je soba za pripremu leta posada aviona i kancelarije administracije.

Na drugom spratu nalaziće se prostorije za školu letenja, metodske jedinice za obuku pilota i sobe za odmor pilota, na trećem sala za učenike sa izlazom na krovnu terasu, dok je četvrta etaža rezervisana za kontrolu leta.

  Vučić: Naredne jeseni Valjevo dobija brzu saobraćajnicu

Kada je reč o površinama za manevrisanje, osnovna staza poletno-sletne staze biće dimenzija 1.520×140 metara, sama poletno-sletna staza asfaltna planirana je na 1.400×30 m, travnata pista biće dimenzija 800×50 m, a devet rulnih staza širine po 15 m.

Gradiće se i ulice unutar kompleksa aerodroma i 199 parking mesta. Dokument je na javnom uvidu do 14. septembra.

Kako je ranije najavljeno, budući aerodrom u Mind Parku nosiće ime grada Kragujevca.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...