Mask želi od Tvitera da napravi “najveću finansijsku instituciju na svetu”

Ilon Mask tvrdi da je Tviter blizu profitabilnosti, što je u skladu sa njegovim planovima da od ove društvene mreže napravi “superaplikaciju” koja bi zarađivala, po ugledu na kineski Tensent.

Tviter će možda prestati da pravi finansijske gubitke ali zbog načina na koji radi mogao bi početi da gubi neke korisnike. Naime, ova društvena mreža konstantno baguje otkako je u rukama američkog milijardera. Među poslednjim bagovima je, na primer, nemogućnost otvaranja slika u porukama, kao i neprikazivanje poslednjih privatnih poruka kada se uđe u prijemnu poštu. Ovo ne čudi s obzirom na činjenicu da je Mask, otkako je preuzeo Tviter, ostao bez oko75 odsto zaposlenih, od kojih je većina otpušten, a dok su neki sami dali otkaze.

Ipak, smanjenje broja zaposlenih za njega nije loša stvar. Naime, on sam najavljuje da će društvena mreža čiji je vlasnik u drugom kvartalu ove godine početi da posluje pozitivno, što je velika promena u odnosu na njen rezultat iz drugog tromesečja 2022. kada je beležila gubitke od 270 miliona dolara.

Odakle dolaze prihodi?

Iako Mask ne pojašnjava kako bi Tviteru mogli porasti prihodi, kao i gde ih uopšte ostvaruje, javnost pretpostavlja da su njegov glavni izvor zarade reklame, međutim ova mreža u poslednje vreme gubi oglašivače. Baš juče su, na Danu internet domena Srbije, objavljeni rezultati jedne ankete o oglašavanju na društvenim mrežama u Srbiji koji su pokazali da Tviter upadljivo ima najmanje oglašivača. Naime, istraživanje je pokazalo da 85,93% ispitanih firmi koristi Fejsbuk za plasiranje svojih oglasa, 76,45% Instagram, 27,83% Linkedin, a samo 9,48% Tviter.

Iako ne deli sa javnošću način na koji će ubuduće dolaziti do novca za rekonstrukciju ove kompanije, novi vlasnik Tvitera je objavio šta će napraviti od nje – superaplikaciju sa mnoštvom funkcionalnosti. Nešto poput Tensenta koji svojim korisnicima osim četovanja nudi i mogućnost da, na primer, pozovu taksi, kupe namirnice ili zakažu sastanke.

Mask smatra da Tviter tako može postati “najveća finansijska institucija na svetu” gde korisnici jednim klikom mogu jedni drugima prenositi novac i tako “zarađivati kamatu”, šta god to značilo.

Foto: Joshua Hoehne, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...