Manjak radne snage, električaru 300.000, vodoinstalateru 200.000 dinara plata

Manjak radne snage na našem tržištu, a posebno majstora, drastično je podigao cenu rada

Potreban stručan i odgovoran električar sa iskustvom, rad na teritoriji Beograda i Novog Sada.

Ovakav tekst oglasa, koji je nedavno osvanuo, ne bi bio neobičan da uz njega nije navedena plata od vrtoglavih 300.000 dinara! Od te cifre mnogima se zavrtelo u glavi, pa su društvene mreže bukvalno buknule!

Od kandidata u ovom oglasu traži se iskustvo, kao i posedovanje vozačke dozvole B kategorije.

Kakav fakultet, kakvi bakrači

Na društvenim mrežama je nastao pravi haos zbog ovog oglasa. Konkretno, zbog visine plate. Mnogi su se iznervirali jer su, prema njihovim rečima, učili škole bezveze.

– Sve vreme spremam ženu da nam sin bude zanatlija, ko tata, kak’i fakulteti, kak’i bakrači. Obraćam mu se sa majstore – jedan je od komentara, piše Mondo.

Ostali su bili slične sadržine:

„Za šta sam ja učio Furijea je*o mi on mater“.

„Da vide zainteresovanost ili ako jeste 300k ne verujem, ali svaka čast“.

Česte i beneficije…
Da je potražnja za radnom snagom i u Srbiji sve veća, a posebno za majstorima, poznata je već više meseci, ako ne i godinu, dve. Tako je letos slične reakcije na društvenim mrežama izazvao oglas da je potreban vodoinstalater za platu od 2.000 evra, plus stan i hrana.

  Tatić: Formirati nižu cenu dizela na račun benzina

Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije ističe da se dnevnica fizičkog radnika izjednačila sa dnevnicom majstora od pre tri godine.
– Danas dobar majstor vredi od 60 do 70 evra. Uz dnevnice, oni traže i topli obrok, ako nisu iz Beograda i smeštaj, jer mi smo prinuđeni da sve njihove zahteve ispunimo – navodi Ražnatović.

Uz stalno zaposlenje i pomak u zaradama, što se sada podrazumeva, često se traže i dobijaju paketi beneficija.

Nema više: „Ima ko hoće“

– Više ne postoji ona slika koja je zabeležena u našoj zemlji pre 10, 15 i više godina, ukoliko nećeš ti da radiš, ima ko hoće. Poslodavci gledaju da svakom zaposlenom pruže najviše što mogu, od usavršavnja i učenja, do napredovanja u karijeri, ali i razne pakete beneficija u smislu da imaju dobar balans između privatnog i poslovnog života – kaže Miloš Turinski iz „Infostuda“.

U Samostalnom sindikatu potvrđuju da se položaj radnika poboljšao.

– Mislim da će se u narednom periodu taj trend poboljšavati. Nažalost, mi i dalje imamo poslodavce koji ne poštuju prava radnika, koji krše zakone. Uglavnom se radi o stranim investitorima i imamo velikih problema da tamo organizujemo sindikate i da radnici dobiju svoja prava – kaže sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Izvor: 24.sedam.rs

  Nemci uvode "kartu šansi" kako bi olakšali dolazak radne snage

Foto; Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...