Legendarni gitarista Džef Bek je preminuo od bakterijskog meningitisa

Britanska štampa javlja da je popularni gitarista Džef Bek preminuo od meningitisa upozoravajući da ni slava ni bogatstvo ne mogu da nas zaštite od ovakvih ishoda. Ali postoji nešto što može, premda sve veći broj ljudi to sredstvo izbegava.

Jedan od najuticajnijih rok gitarista svih vremena imao je bakterijski meningitis, veoma opasno oboljenje koje može dovesti do problema u funkcionisanju mozga i izazvati smrtni ishod. Bakterije koje izazivaju meningitis mogu se u organizam uneti nedovoljno termički obrađenom hranom ali i kroz kontakt sa zaraženim osobama. Ovo je znatno opasniji tip meningitisa od onog koji izazivaju virusi.

Kako se može sprečiti zaražavanje?

Portal The Conversation piše da je ovo samo podsetnik da se razne opasnosti kriju svuda oko nas i da, bez obzira na to ko smo i kakav način života vodimo, i dalje možemo oboleti od bolesti čiji ishod je neizvestan. Ipak, dodaje, postoje i načini da se zaštitimo. Na neke bakterije koje izazivaju meningitis deluju vakcine poput MenB, MMR ili pneumokokne. One značajno smanjuju mogućnost zaražavanja.

Međutim, kao što znamo, širom sveta, pa i u Srbiji, usled širenja raznih teorija zavere opada procenat imunizovanih na ove bolesti. U našoj zemlji već je potvrđena pojava morbila kod troje dece i jedne odrasle osobe. Širenje ovih boginja bi se moglo sprečiti masovnom imunizacijom MMR vakcinama, ali prema poslednjim podacima među decom do dve godine starosti samo 71 odsto njih je primilo tu vakcinu, dok je taj procenat kod dece predškolskog uzrasta oko 85 odsto, što nije dovoljno. Da bismo zaista kao društvo bili bezbedni neophodno je da više od 95 odsto mališana dobije MMR vakcinu.

  Poljoprivredna proizvodnja sve manja a sve skuplja: Pretežno kolebljivo

MMR vakcina pak ne štiti samo od morbila, zaušaka i rubele, kao što joj naziv govori, već i od drugih opasnih bakterija, pa i onih koje izazivaju meningitis. Vakcine su u ovim slučajevima veoma korisne zato što su neke od bakterija koje izazivaju meningitis rezistentne na antibiotike. To znači da su mogućnosti za lečenje zaraženih sužene, pa je svakako bolje da se izbegne zaražavanje.

Foto: CDC, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...