Krivične prijave odvratile kompanije od kupovine Geneksa

Nije tačno da za kupovinu Geneksove kule nije bilo zainteresovanih, kako saznaje Danas, čak su dve kompanije bile spremne da učestvuju u nadmetanju, ali su se obe povukle nakon što su predstavnici Skupštine stanara druge, stambene kule, podneli novu krivičnu prijavu.

„Prva prijava, koju smo dostavili Trećem javnom tužilaštvu ovih dana, rečeno je da bi trebalo da bude prosleđena Višem javnom tužilaštvu, jer je reč o organizovanoj grupi, a danas predajemo drugu, sa novim detaljima. Prijavom je obuhvaćena i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), kao i stečajni sudija, jer bez njihove saglasnosti ni jedan postupak u stečaju ne bi mogao da se odvija, pa sumnjamo da je tu reč o organizovanoj korupciji“, izjavio je za Danas predsednik Skupštine stanara stambene kule Božidar Stavrić.

On ističe da je javnost već obavestio o tome da je jedan stan u Kuli, bez ikakvog pravnog osnova, prenet na rođenog brata stečajnog upravnika, Desimira Mrdovića, ali da Katastar to nije hteo da sprovede.

„Preko tog stana pokušali su da naprave novu skupštinu stanara, međutim ona nikada nije konstituisana, nije ni u drugom, ni trećem pokušaju. Uspeli su, ipak, da smene našeg izabranog profesionalnog upravnika zgrade i postave svog, kako bi se sprečili sporovi koje smo pokrenuli protiv njih. To im nije uspelo, o svemu što se dešavalo obavestili smo Vladu Srbije, pisali smo i predsedniku, Ministarstvu privrede, privrednom sudu, otišli smo u Tužilaštvo“, navodi Stavrić.

  Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske povećana za 35 odsto

Prema njegovim rečima, braća Mrdović su prisvojili pasarelu između dve kule koja pripada Skupštini stanara, kao i galeriju koju je stečajni upravnik Budimir Mrdović prepisao na svog sina Luku. O tome su, kako je naglasio Stavrić, već obavestili javnost, ali i zvanične institucije, zbog čega je već dogovorena prodaja propala.

Stečaj Geneksa, kao i kasnije njegove ćerke kompanije Internacional CG, već godinama privlači pažnju, jer se za okončanje tog postupka vezuje i isplata socijalnog programa utvrđenog u vreme privatizacije, prema kome su bivši radnici imali pravo na 200 evra po godini staža.

Međutim, iako je veliki deo imovine prodat novim vlasnicima, svega je oko 300 bivših geneksovaca dobilo svoj novac, dok je oko 5.000 njih još na čekanju. U međuvremenu je otvoren stečaj, a stečajnom upravniku se zamera neracionalno trošenje novca, to što je zaposlio nekoliko članova svoje porodice i prijatelje, a istovremeno radi i kao advokat.

Prema rečima jednog od predstavnika bivših radnika Branka Radičevića, čak i ako se proda Kula, oni ne očekuju da će biti izdvojen deo za obavezu prema njima, jer ima dosta hipoteke. Objašnjava da novca za isplatu i sada ima, jer se na računu kompanije nalazi 200 miliona evra.

„Radnici ICG i Geneksa imaju četiri izvršne presude Ustavnog suda, ali im to ne pomaže da ostvare svoje pravo. Istovremeno, novac sa računa ljudima koji vode stečaj donosi oko 50 miliona dinara kamate mesečno, a da ne govorimo o tome koliko je besmisleno da se u stečaju drži firma koja ima toliko novca na računu. Zapravo, stečaj je otvoren odmah nakon odluka Ustavnog suda iz 2014. godine, i jasno je da je to učinjeno kako bi se izbegla isplata“, ističe Radičević.

  Uprkos lošim prognozama srpski privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu

Dodaje da je državi iz nekog razloga teško da im isplati socijalni program od 200 evra po godini staža iz novca koji je dobijen od prodaje firme koju su ti radnici gradili, ali joj nije problem da ljudima iz Fiata, novcem svih građana isplati po 800 evra za godinu staža.

„Izgleda da i mi moramo na auto-put“, kaže on i podseća da odugovlačenje ne ide u prilog ni državi, jer je kamata za 13 godina kašnjenja, koliko je proteklo od odluke Ustavnog suda, dostigla gotovo nivo glavnice duga.

Poslovni prihodi (EUR):
3.419.534 (2021)

Broj zaposlenih:
(2021)


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x