Kriptovalute i religija: Da li ste čuli za Islamski novčić?

Islamski novčić (Islamic Coin) je digitalna valuta namenjena muslimanskoj zajednici. Njen cilj je “osnaživanje finansijskog sistema koji funkcioniše u skladu sa Šerijatom”.

To konkretno znači da funkcioniše po principima zasnovanim na islamskoj religiji i Kuranu kao osnovnom izvoru prava. Deo finansijskog sistema u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom već posluje u skladu sa šerijatskim pravilima. Primera radi, muslimanske banke izbegavaju kamatu i ne bave se finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duvana, medijskih programa i filmova koji promovišu vrednosti koje nisu u skladu sa tumačenjem Kurana.

Po sličnim principima trebalo bi da funkcioniše i navedena islamska kriptovaluta.

Specifičnost Islamskog novčića

Islamski novčić proizvod je kompanije ICNetwork koju je osnovala grupa blokčejn i finteh entuzijasta, na čelu sa Andrejom Kuznecovim. Ona je razvila Haqq Blockchain, platformu koja funkcioniše u skladu sa šerijatskim pravilima i koristi manju količinu energije od mnogih drugih platformi ovog tipa. Haqq Blockchain omogućava transakcije Islamskim novčićima, uz obavezu da se, svaki put kada primerak te kriptovalute izađe na tržište, 10 odsto njegove vrednosti deponuje “sa strane” kako bi se koristilo u projektima koji će biti od koristi za muslimansku zajednicu ili za humanitarne ciljeve.

Kreatori pomenute kriptovalute tvrde da im je ideja vodilja bila želja da globalnoj islamskoj zajednici ponude instrument za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji, po principima koji slede njena religijska pravila ponašanja. Islamski novčić pušten je na tržište u maju prošle godine a već sledećeg meseca su je religijski lideri blagosiljali fatvom, što znači da su utvrdili da ispunjava sve standarde i da je vernici mogu koristiti bez griže savesti.

  Struja je najskuplja – kada je nema

Iako se nadaju da će Islamski novčić dostići tržišno učešće bar Itera, ako ne i Bitkoina, pre svega zbog brojnosti islamske populacije koja dostiže skoro dve milijarde ljudi, ova kriptovaluta za sada nije preterano popularna. Na tržište je izašla sa vrednošću od 0,00025 dolara, a trenutno, bar prema sajtu CoinMarketCap, vredi 0,00057 dolara. Veće neko vreme njena vrednost stagnira.

Foto: Shubham Dhage, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...