Kradljivac neobjavljenih knjiga kažnjen sa 88.000 dolara

Italijan Filipo Bernardini je krajnje neobičan kriminalac, koji se bavio krađom bez ikakve materijalne koristi. Priznao je na sudu da je ukrao više od 1.000 neobjavljenih rukupisa, samo zato da bi ih pročitao pre ostalih. To zadovoljstvo će ga koštati 88.000 dolara, koliko mora da plati po odluci suda ukoliko ne želi da ide u zatvor.

Filipo Bernardini je više od šest godina razrađivao šemu za krađu, s neobičnim ciljem – da pročita neobjavljena književna dela pre nego što se nađu u knjižarama. Tridesetogodišnji Italijan je od 2016. godine koristio preko 160 lažnih domena na internetu koje je krao od pravih urednika, agenata i izdavačkih kuća, kako bi prevario autore da mu pošalju svoje neobjavljene rukopise.

Bernardini je koristio lažne domene da bi se predstavio u ime osoba koje su bile bliske autorima, pokazujući veliko znanje o tome kako funkcioniše svet izdavaštva i čije ime bi trebalo da zloupotrebi da bi prevario određenog autora. Tako je uspeo da ukrade više od 1.000 neobjavljenih rukopisa.

Kao da sam bio urednik

Za razliku od većine prevaranata, Bernardinijev motiv nije bilo sticanje materijalne koristi. Umesto toga, italijanski knjiški moljac i bivši zaposleni u izdavaštvu, jednostavno je želeo da pročita neko književno delo pre svih drugih.
Bernardini je živeo na relaciji Italija – Velika Britanija, da bi se prošle godine presilio u SAD, gde je nedavno uhapšen i izveden na sud u Njujorku.

Na sudu je izjavio da nikada nije objavio rukopise do kojih je došao prevarom, već da je želeo da bude jedan od retkih koji će umeti da ceni umetničko delo pre nego što ono završi u knjižarama.
„Bilo je trenutaka kada sam čitao rukopise i osećao posebnu i jedinstvenu povezanost s autorom, gotovo kao da sam bio urednik te knjige“, izjavio je nesvakidašnji lopov tokom suđenja.

Bernardini je osuđen na 20 meseci zatvora, ali nakon što je priznao krivicu, sud je naložio da bude deportovan u Italiju, s tim da pre toga plati 88.000 dolara odštete za počinjeno krivično delo.

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...

Leana Tajkov, novinarka, komunikološkinja, nekadašnja košarkašica i sadašnja preduzetnica: Jedna žena i njenih sedam kamiona i poluprikolica

„U SAD sam živela u uređenom sistemu koji me je razmazio kao građanku, jer sam navikla da sve savršeno funkcioniše. U Španiji me je,...