Kome u Srbiji odgovara jak dolar?

Odnos dolar-evro jedna je od glavnih tema u finansijskom svetu. Valuta Evropske unije ovih dana beleži istorijski minimum u odnosu na dolar u poslednjih 20 godina.

Kako je za televiziju Nova rekao Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum securities-a, to nije nešto što se desilo preko noći, već je to očekivano od početka godine.

“SAD agresivno diže kamatne stope, dok Evropska centralna banka (ECB) to radi umerenije. Sve je naravno ubrzao i rat u Ukrajini. Kada se tako nešto dešava, dolar postaje atraktivniji za štednju, zbog kamatnih stopa”, kaže Gujaničić i dodaje da u svemu tome ima i psihološkog efekta jer smo svi svesni snage privrede SAD i njihove geopolitičke pozicije.

“Zato u uslovima krize dolar obično jača.”

Kome smeta jak dolar?

On kaže da jak dolar, u stvari, smeta američkom biznisu, jer su njihovi proizvodi i usluge skuplje, pa gubi na konkurentnosti.

Kada je biznis u Srbiji u pitanju, prema rečima Gujaničića, dobitnici ovom situacijom su možda programeri ili IT firme koje prodaju svoje usluge na američkom tržištu.

“Oni prodaju usluge za dolare, kada ih ovde prebace u evro na dobitku su 15-ak odsto. Međutim, kada tu uključimo i inflaciju u realnosti nije to neki veliki dobitak,” kaže on.

  Poljoprivrednici u Srbiji poseduju oko 450.000 traktora i 25.000 kombajna

Na naše građane koji imaju kredite u evrima, odluke Feda ne utiču mnogo, ali odluke Evropske centralne banke da, pa će im podizanje kamatne stope koje sledi, a koje se odražava na visinu euribora, podići i cene kredita, koji će biti skuplji, kaže.

Odluke ECB zavise od evropske privrede

“Odluke ECB su spore, jer bi nekim naglim podizanjem kamatnih stopa, rešile inflaciju, ali bi ubile privredu. Zato sve ide mnogo sporije u odnosu na SAD, jer je privreda u Evropi u mnogo lošijem stanju”, kaže Gujaničić i to objašnjava:

“Evropa je imala prošlu krizu, i pandemiju, i migrantsku krizu, Brexit, sada ima rat u Ukrajini i energetsku krizu, i dok se to malo ne promeni, teško će se evro vratiti na stare staze. Zato će ECB nastaviti da postepeno diže kametne stope i sledeće godine dok se inflacija ne vrati na prihvatljive okvire od 2-3%,” zaključuje Gujaničić.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...