Koliko je naučne fantastike u budućnosti bankarstva? – Valuta.rs

Nesumnjivo je da se savremeno društvo danas razvija pod energičnom dirigentskom palicom tehnologije. Veštačka inteligencija (VI) već uveliko menja DNK svih industrija, uključujući i bankarski sektor. Scenariji budućnosti koje pišu inteligentne aplikacije odraziće se ne samo na pojedine segmente bankarskog poslovanja, već i na kompletan finansijski ekosistem, piše u svojoj kolumni za “Blic Biznis” Aleksandar MIlošević iz ASEE.

Izvesno je da će veštačka inteligencija pomoći bankama da nadomeste trenutne nesavršenosti u odnosu sa klijentima i omogućiti im da sa njima sarađuju na komforniji način, nudeći viši kvalitet usluge u pravom trenutku.

U bankarskom sektoru, kao i u mnogim drugim, pojam korisničkog iskustva je nešto gde većina igrača vidi prostor za svoju konkurentsku prednost. Osećaj komfora koji klijent stiče u odnosu s bankom je jedino što je može učiniti značajno boljom od konkurencije u vremenu u kom je sadržaj usluge manje-više izjednačen. Upravo ovde se pojavljuje veštačka inteligencija, koja ima potencijal da kreira vidljivu razliku za klijente.

Uz pomoć tzv. inteligentnog prediktivnog marketinga čak se i na domaćem tržištu već implementiraju rešenja koja na višem nivou predviđaju ponašanje klijenata, identifikuju njihove potrebe, personalizuju ponude i dostavljaju ih u odgovarajućem trenutku kroz relevantne kanale.

Kako mi to kao klijenti vidimo? Na primer, veštačka inteligencija ima sposobnost učenja, slično kao što to radi i čovek. Primenjujući to na banku, napredni sistemi mogu “naučiti” na velikoj količini potpuno anonimnih podataka u kojim situacijama bi neki proizvod bio najprikladniji za određenog klijenta.

  Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta - Najplaćeniji online poslovi

Tako, umesto masovnih kampanja, sistem preporučuje nešto što nama kao pojedincima u nekom trenutku zaista može biti od koristi – umesto oglasa koje brišemo, napokon ćemo dobiti korisnu sugestiju prilagođenu baš nama, kao da dolazi od bankara kog poznajemo i kome verujemo. Ovakva interakcija omogućava i značajno povećanje stepena konverzije, to jest stvarne kupovine u odnosu na ponudu. Iz iskustva naše kompanije, rast ovog parametra može biti i sa prosečnih 4 na 12%. Zato možemo očekivati sve manje generičkih bankarskih proizvoda i usluga i stvaranje čvršće povezanosti klijenata sa bankama u kojoj obe strane ostvaruju veću korist. Kao pojedinci, imaćemo osećaj da nas banka napokon razume i obraća nam se kao osobi, a ne kao broju.

Digitalni finansijski asistenti – buduća “nova realnost”

U bliskoj budućnosti očekuje nas i masovnija dostupnost digitalnih finansijskih asistenata – inteligentnih aplikacija koji će umesto klijenata komunicirati sa bankama i dostavljati odgovore na naše upite, kao i brojnih aplikacija koje će u potpunosti izmeniti naš doživljaj bankarstva.

Zahvaljujući njima, trenutno aktuelni način plaćanja sa nekoliko klikova na telefonu verovatno više neće postojati. Klijenti će asistentima davati instrukcije o tome šta žele da postignu, gde žele da investiraju, koliko rizika su spremni da prihvate… Mnogi startapi su danas fokusirani na razvoj ove vrste proizvoda.

  Štediše u bankama će biti dobitnici – Valuta.rs

Uticaj VI na rizik bezbednosti poslovanja, alati i algoritmi veštačke inteligencije doveli su do revolucije u upravljanju rizicima i obezbeđivanju sigurnijeg i pouzdanijeg poslovanja. Napredna tehnologija ima sve veći potencijal za sprečavanje prevara i zaštitu podataka. Danas se uz pomoć pametnih sistema brže i efikasnije uočavaju nepravilnosti i sumnjive transakcije, kao što su krađa identiteta ili pranje novca. Obrada velikih količina podataka za kratko vreme i njihova analiza takođe pomažu u predviđanju i sprečavanju kreditnih rizika.

Nova paradigma finansija

Dosadašnja primena veštačke inteligencije u bankarskom sektoru rezultirala je i sve većim investicijama u njen razvoj na globalnom nivou. U ovom trenutku možemo samo da naslutimo i pretpostavimo koje različite oblike će preuzeti i koliko naučne fantastike će uneti u finansijski sektor. Po jednom takvom scenariju, moguće je da novac kao takav bude u potpunosti eliminisan iz upotrebe ili da, umesto današnje, zaživi alternativni utopijski model ekonomije kao što je ekonomija resursa, u kojoj će veštačka inteligencija upravljati planetom.

Iako futuristički, ovakav pogled nas istovremeno vraća i na fundamentalni istorijski odnos između čovečanstva i tehnologije, koja je oduvek nosila transformacioni potencijal na strukturu ljudskog društva. Na nama je da proaktivnim angažovanjem promovišemo njenu odgovornu upotrebu i potrudimo se da bude sredstvo kojim ćemo ostvariti zajedničke ciljeve razvoja.

Izvor: Blic.rs


bankar.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...