Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove najbolje namere da se reše cigareta.

– Prvi put možemo da vidimo da nikotin isključuje mehanizam proizvodnje estrogena u mozgu žena. Bili smo iznenađeni kad smo videli da se ovaj efekat može videti čak i kod samo jedne doze nikotina, koja je jednaka jednoj cigareti, što pokazuje koliko su snažni efekti pušenja na ženski mozak – objašnjava profesorka i autorka studije Erika Komasko.

Naučnici su, prenosi Indeks, proučavali podatke deset zdravih žena koje su dobile dozu nikotina koja je jednaka količini nikotina u jednoj cigareti. Zatim im je ubrizgan radioaktivni tragač koji se vezao za molekul koji se veže na aromatazu, enzim koji proizvodi estrogen u telu.

Nakon što su skenirali njihov mozak, došli su do neverovatnih rezultata. Kod svake žene koja je učestvovala u istraživanju pokazalo se da je otporna na proizvode koji se koriste kao zamena za nikotin, odnosno na bilo kakve preparate koji se najčešće koriste pri prestanku pušenja.

Komasko objašnjava da je pomenuta studija navela istraživače da veruju kako nikotin ima značajan uticaj na ženski mozak, a to bi mogao da bude i jedan od razloga zašto ženama teže pada odvikavanje od pušenja nego što je to slučaj kod muške populacije. Ipak, naglašava da kod muškaraca isto područje još nije toliko dobro istraženo.

  Razvoj i upotreba zelenih tehnoloških rešenja put ka održivoj energetici

– Već je dobro poznato da postoje značajne razlike u načinu na koji žene i muškarci reaguju na pušenje. Čini se da su žene otpornije na nikotinsku zamensku terapiju, imaju više recidiva, pokazuju veću ranjivost na nasleđe pušenja i izložene su većem riziku od razvoja primarnih bolesti povezanih sa pušenjem poput karcinoma pluća i srčanog udara – stoji u istraživanju.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...