Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove najbolje namere da se reše cigareta.

– Prvi put možemo da vidimo da nikotin isključuje mehanizam proizvodnje estrogena u mozgu žena. Bili smo iznenađeni kad smo videli da se ovaj efekat može videti čak i kod samo jedne doze nikotina, koja je jednaka jednoj cigareti, što pokazuje koliko su snažni efekti pušenja na ženski mozak – objašnjava profesorka i autorka studije Erika Komasko.

Naučnici su, prenosi Indeks, proučavali podatke deset zdravih žena koje su dobile dozu nikotina koja je jednaka količini nikotina u jednoj cigareti. Zatim im je ubrizgan radioaktivni tragač koji se vezao za molekul koji se veže na aromatazu, enzim koji proizvodi estrogen u telu.

Nakon što su skenirali njihov mozak, došli su do neverovatnih rezultata. Kod svake žene koja je učestvovala u istraživanju pokazalo se da je otporna na proizvode koji se koriste kao zamena za nikotin, odnosno na bilo kakve preparate koji se najčešće koriste pri prestanku pušenja.

Komasko objašnjava da je pomenuta studija navela istraživače da veruju kako nikotin ima značajan uticaj na ženski mozak, a to bi mogao da bude i jedan od razloga zašto ženama teže pada odvikavanje od pušenja nego što je to slučaj kod muške populacije. Ipak, naglašava da kod muškaraca isto područje još nije toliko dobro istraženo.

– Već je dobro poznato da postoje značajne razlike u načinu na koji žene i muškarci reaguju na pušenje. Čini se da su žene otpornije na nikotinsku zamensku terapiju, imaju više recidiva, pokazuju veću ranjivost na nasleđe pušenja i izložene su većem riziku od razvoja primarnih bolesti povezanih sa pušenjem poput karcinoma pluća i srčanog udara – stoji u istraživanju.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...