Ko je u obavezi da plaća taksu za isticanje naziva firme?

Zakon o finansiranju lokalne samouprave, propisuje uvođenje lokalnih komunalnih taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Kako je navedeno na sajtu Aktivasistem, firmom se može smatrati svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.

Zakon o privrednim društvima obavezuje isključivo preduzetnike da svoje poslovno ime istaknu u svom sedištu, kao i na svakom izdvojenom mestu. Kada su u pitanju privredna društva kao pravna lica, za njih ovim zakonom nije propisana obaveza isticanja firme. Međutim, treba imati u vidu sektorske zakone kao što su Zakon o trgovini, Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu koji obavezuju subjekte koji se bave tim delatnostima da istaknu poslovno ime i eventualno još neke dodatne podatke.

Zakonom o finansiranju lokalne uprave propisano je da preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mikro i mala pravna lica, a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Obveznici plaćanja lokalne komunalne takse

U skladu sa navedenim, obveznici plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme su preduzetnici i mala pravna lica sa godišnjim prihodom preko 50 miliona dinara, srednja pravna lica i velika pravna lica.

  Ukrajina izgubila finansijsku nezavisnost, nema besplatne pomoći

Nezavisno od veličine i godišnjeg prihoda, pravna lica i preduzetnici su obveznici takse ukoliko obavljaju sledeće delatnosti:

– bankarstvo,
– osiguranje imovine i lica,
– proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte,
– proizvodnja i trgovina na veliko duvanskim proizvodima,
– proizvodnja cementa,
– pružanje poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga,
– elektroprivreda,
– kazina, kockarnice, kladionice, bingo sale i pružanje kockarskih usluga, i
– noćni barovi i diskoteke.

Obavezu plaćanja takse za isticanje firme utvrđuje poreski organ jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi objekat ili poslovni prostor na kojem je istaknuta firma.

Poreska prijava za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru može se podneti elektronskim putem preko portala Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija.

U odluci o lokalnim komunalnim taksama jedinice lokalne samouprave propisuju rok za podnošenje prijave za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade za isticanje firme. Takođe, propisuje se i rok u kom je obveznik dužan da prijavi svaku promenu koja je nastala naknadno (kao što su isticanje firme na drugom objektu ili skidanje već istaknute firme, promena veličine subjekta ili iznosa godišnjeg prihoda koji premašuje odnosno manji je od 50 miliona dinara), piše Aktivasistem.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

bif.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

Biljni rudnici: Žetva retkih metala

Retki metali bi, umesto da se kopaju pod zemljom, mogli da se žanju nad zemljom. Naučnici su, naime, otkrili da pojedine biljke doslovno „usisavaju“...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x