Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu

Klimatski aktivisti organizovali su proteste na godišnjoj konferenciji Federalnih rezervi u Džekson Holu sa namerom da izvrše pritisak na američku centralnu banku kako bi se pozabavila problemima uzrokovanim klimatskim promenama i odvratila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država od upotrebe fosilnih goriva.

“Naše prisustvo podsetiće Fed da stvarni ljudi trpe ozbiljne ekonomske udare koje uzrokuje klimatska kriza i da ova veoma stvarna ljudska cena od sada pa nadalje mora biti uključena u odluke Feda”, navodi Emili Park (Emily Park), organizator protesta iz grupe 350.org.

Centralni bankari iz celog sveta koji će ove godine prisustvovati Ekonomskom simpozijumu u Džekson Holu razmatraće akademsku dokumentaciju i teškoće u vezi sa regulativnim ograničenjima kako bi pronašli rešenje za borbu sa visokom inflacijom. Koliko će njihova pažnja biti usmerena na klimatske rizike, nije precizirano, piše Reuters.

Zahtevi klimatskih aktivista uključuju ubrzavanje rada na zahtevu da banke mere svoje slabosti u slučajevima prirodnih katastrofa i moguće prekide povezane sa tranzicijom na zelenu energiju.

Međutim, zahtevi prevazilaze ono što kreatori politike Federalnih rezervi navode kao svoja zaduženja, poput zahteva bankama koje daju kredite gasnim i naftnim kompanijama da obezbede više kapitala u slučaju gubitaka ukoliko prilikom tranzicije sa fosilnih goriva bude više prekida nego što se očekuje.

Emili Park je izjavila da se nada da će protesti Džeromu Pauelu (Jerome Powell) i njegovim kolegama pokazati da je neophodno da svoju pažnju usmere na ekološke pretnje.

  Narodna banka Srbije o razlozima slabljenja dinara

Fed je dugo izbegavao da se upusti u problematiku klimatskih promena, koja je trenutno jedno od gorućih političkih pitanja u SAD. On je bio jedna od poslednjih centralnih banaka koje su se pridružile Mreži za ozelenjavanje finansijskog sistema (NGFS – Network for Greening the Financial System). S druge strane, Banka Engleske i Evropska centralna banka jednom godišnje obavljaju klimatski stres-test za banke koje su pod njihovom jurisdikcijom.

Američka centralna banka se umesto toga fokusirala na razumevanje rizika koje klimatske promene i tranzicija sa fosilnih goriva predstavlja za ekonomiju. Fed je odbacio mogućnost da ima veću ulogu u investiranju u zelenu energiju, za razliku od Evropske centralne banke, i uprkos željama aktivista.

Fed ima dve interne grupe i udružio se sa američkim regulatorima kako bi istražio potencijalne ranjivosti u bankarskom sektoru i širem finansijskom sistemu.

Pauel je takođe ukazao na to da Fed već istražuje načine na koje banke mogu da se zaštite od klimatskih rizika kao što su visoke temperature i katastrofe, uključujući i klimatske stres-testove koje druge banke već koriste.

Pažnja posvećena klimi biće usklađena sa dužnostima koje Fed obavlja kako bi zaposlenost bila na maksimumu, a cene stabilne, rekao je Pauel.


biznis.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x